MIRIS MASTILA: PERFORMANS NACIONALNOG PLESNOG ANSAMBLA KOREJE

Povodom 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Koreje i Srbije, Ambasada Republike Koreje pripremila je mnogobrojne događaje koji će se tokom čitave godine odvijati u celoj Srbiji. Prvi je performans Miris mastila Nacionalnog plesnog ansambla Koreje koji će se održati 22. aprila u 19.30 sati, u Sava Centru.
Performans „Miris mastila” izvodi više od 50 vrhunskih plesača koji publici pružaju mogućnost uživanja u laganim i prijatnim pokretima koji odišu dinamikom i sofisticiranošću, a Nacionalni plesni ansambl Koreje stalno nastoji da razvija svoj repertoar i inkorporira nova dela povezujući ih s tradicijom.
Nacionalni plesni ansambl Koreje i performans „Miris mastila” odiše elegancijom i lepotom pokreta izvedenih iz korejske tradicije, prikazujući tako, prefinjeni korejski tradicionalni ples sa savremenim motivima. U ovom performansu, koreografija Jun Sung Ću održava dubinu suptilnih pokreta u kombinaciji s minimalnom stilizacijom umetničkog direktora Ćong Ku-ho.
Tematski fokus baziran je na filozofiji Sagunđa (Sagunja), četiri simbolična cveta: orhideje, bambusa, hrizanteme i cveta šljive, i četiri godišnja doba kojima ovi cvetovi pripadaju, ostavljajući, kroz svoje plesne pokrete, utisak pisanja crnim mastilom na papiru.
Performans prikazuje istančan kvalitet prefinjenog korejskog tradicionalnog plesa sa izbalansiran modernim dodirom i tradicionalnom elegancijom. Gostovao je na Hong Kong Arts Festivalu (februar 2016) i na Festivalu Les Nuits de Fourviere u Lionu (jun 2016) i odneo pozitivne kritike kao što je „ples u kojem se elegancija i vešti umetnički pokreti savršeno mešajuˮ.
Od svog osnivanja 1962. godine, Nacionalni plesni ansambl Koreje, koji je deo Narodnog pozorišta Koreje, nastavlja da razvija svoji umetnički izraz oslanjajući se na tradiciju. Ovaj ansambl su vodili neki od najboljih korejskih umetnika, među kojima su Sun Pam (Song Beom), Ćo Hun dong ( Cho Heung-dong), Če Hjun (Choi Hieon), Kuk Su-ho (Kook Soo-ho), Kim Hjan Ca (Kim Hiun-ja), Pe Cong he (Bae Jung-hie) i Jun Sung ću ( Iun Sung-joo), dok je trenutno pod upravom Kim San-dok-a (Kim Sang-deok).
Nasleđujući tradicionalne narodne plesove pod vođstvom najvećih umetnika tog vremena, Nacionalni plesni ansambl Koreje radi na stvaranju i razvoju modernih izvedbi korejskog plesa kako bi privukao i inspirisao savremenu publiku i sada je vodeći ansambl korejskog kreativnog plesa, sa korejskim plesnim umetnostima različitih estetskih izraza, originalno zasnovanih na tradiciji.
Ako postoji korejski plesni komad koji, u interakciji sa publikom pruža očaravajuće vizualno iskustvo, to je onda ovaj performans.
Ulaznice za „Mirisa mastila” su besplatne, a građani ih mogu rezervisati putem linka: https://www.tickets.rs/program/scent-of-ink-886.

Foto: press