DVA MODNA MOGULA FRANCUSKE DONIRALA NOVAC ZA OBNOVU NOTRE DAME

Foto Instagram@emnormandie

Arnault i Pinault, dve najbogatije porodice u Francuskoj, vlasnici intrenacionalnih luksuznih grupacija LVMH i Kering, noćas su izjavili da će obnovu stradale Notre Dame katedrale u Parizu obezbediti 300 miliona evra za donaciju. Jedan od najbogatijih ljudi na svetu Bernard Arnault, vlasnik je grupacije luksuzne robe u čijem sastavu su modne kuće: Christian Dior, Gucci, Loewe, Louis Vuitton, Fendi, Celine, Emilio Pucci, Kenzo, Marc Jacobs, Nicholas Kirkwood, Moynat, Pink Shirtmaker, Berluti, Rimowa, Loro Piana, kao i Dom Perignon, Moët & Chandon, Hennessy, a od parfemskih i beauty kuća: Guerlain, Acqua di Parma, Parfums Christian Dior, Benefit Cosmetics, Givenchy Parfums, Make Up For Ever, Fresh, Kat Von D Beauty, Kenzo Parfums, Parfumes Loewe, Maison Francis Kurkdjian, Marc Jacobs Beauty i Fenty Beauty bz Rihanna.
Francois-Henri Pinault vlasnik je grupacije Kering kojoj pripadaju: Gucci, Yves Saint Laurent, Balenciaga, Alexander McQueen, Bottega Veneta, Boucheron, Brioni i Pomellato.

S obzirom na to da francuska luksuzna industrija u određenoj meri trguje nacionalnim kulturnim nasleđem, dve najbogatije porodice odlučile su da svoje bogatstvo usmere kako bi spasile ovaj čuveni istorijski spomenik u Parizu, koji već 856 godina predstavlja jednu od najposećenijih katedrala koju godišnje poseti oko 13 miliona turista iz celog sveta.
Porodice u čijem vlasništvu su luksuzne grupe LVMH i Kering, dve najveće francuske kompanije, obećale su da će donirati ukupno 300 miliona evra za obnovu Notre Dame katedrale koja je preživela dva svetska rata, ali je uništena u požaru koji ju zadesio u ponedeljak uveče.

Izvršni direktor Keringa Fransoa-Henri Pinault i njegov otac-milijarder, Fransoa Pinault, rekli su oko ponoći da će donirati 100 miliona evra kako bi pomogli finansiranje zdanja koje je UNESCO godine proglasio svetskom baštinom.
– To je tragedija koja nas je sve dotakla – rekao je jutros Francois-Henri Pinault u telefonskom intervjuu za francusku radio stanicu Europe 1.
– Video sam kako moja 17-godišnja ćerka plače pred slikama katedrale u požaru. To je duboko potreslo mene i mog oca, pa smo odmah hteli da reagujemo – izjavio je sin predsednika Kering grupe.
Bernard Arnault, predsednik i izvršni direktor rivalske luksuzne LVMH grupe, rešio je da sledio gest svoje poslovne konkurencije i obećao donaciju od 200 miliona evra.
– Važno je da smo ujedinjeni oko ovog simbola. To je naša kultura i naš nacionalni ponos. Porodica Arnault i grupa LVMH, u solidarnosti sa ovom nacionalnom tragedijom, pružiće pomoć u rekonstrukciji ove katedrale, simbola Francuske, njenog nasleđa i jedinstva – navedeno je u saopštenju LVMH grupe u kome je, kako prenosi portal Bussines of Fashion, dodato i da će zaposleni u LVMH takođe će raditi kao volonteri, uključujući kreativne, arhitektonske i finansijske stručnjake, kako bi podržali rekonstrukciju katedrale koja je već u toku.
Donacije dve najmoćnije porodice i korporacije u Francuskoj predstavljaju neku vrstu korporativne odgovornosti prema društvu. Iako je šteta za Notre-Dame bez presedana, obe imperije su pokazale svoju posvećenost očuvanju kulture u prošlosti.

Foto: Instagram@laclefprod