Soda bikarbona kao lek: Za koje zdravstvene probleme možete da je koristite

soda bikarbona kao lek

Soda bikarbona kao lek se koristi i u narodnoj, ali i u zvaničnoj medicini. Natrijum bikarbonat je antacid koji se koristi za ublažavanje žgaravice i loše varenje, a po preporuci lekara, koristi se i u slučajevima kada krv ili urin treba učiniti manje kiselim u određenim uslovima.

Kako se koristi soda bikarbona?

Soda bikarbona ili natrijum bikarbonat se može naći u obliku tableta i praha, koji se oralno uzimaju. Tableta natrijum bikarbonata se uzima jednom do četiri puta dnevno, u zavisnosti od razloga zašto se uzima. Soda bikarbona treba da se koristi tačno prema uputstvima. Ne treba je uzimati više ili manje nego što je lekar propisao.

Ako koristite natrijum bikarbonat kao antacid, za neutralizaciju želudačne kiseline, treba ga uzimati 1 do 2 sata nakon obroka, sa punom čašom vode. Ako koristite natrijum bikarbonat iz nekog drugog razloga, može se uzimati sa hranom ili bez nje. Stručnjaci preporučuju da se soda bikarbona ne uzima na prepun stomak. Takođe, nemojte davati soda bikarbonu deci mlađoj od 12 godina, osim ako vam to ne preporuči lekar.

Rastvorite prah soda bikarbone u najmanje 120 mililitara vode. Pažljivo odmerite doze u prahu koristeći mernu kašiku. Sodu bikarbonu ne treba koristiti duže od 2 nedelje osim ako to lekar ne preporuči. A u slučaju da natrijum bikarbonat ne poboljša simptome zbog kojih ga uzimate, obavezno se javite lekaru.

Soda bikarbona kao lek – za koje zdravstvene probleme može da se koristi?

Soda bikarbona može da pomogne u lečenju gorušice
Gorušica ili refluks kiseline, je bolan osećaj pečenja u gornjem delu stomaka, koji se može proširiti, odnosn “popeti” i u grlo. Nastaje kada kiselina teče iz želuca u jednjak, koji povezuje stomak sa usnom dupljom. Iako refluks kiseline ima mnogo uzroka, često se javlja nakon obilnih obroka, posle konzumiranja gaziranih pića ili masne/začinjene hrane. Soda bikarbona može pomoći u lečenju gorušice neutralizacijom želudačne kiseline. Rastvorite 1 kašičicu (5 grama) soda bikarbone u čaši hladne vode i polako popijte smešu. Naravno, ovaj problem nije preporučljiv za svakog, jer soda bikarbona ima veoma visok sadržaj natrijuma, (630 mg na 1/2 kašičice (2,3 grama)), što je važno za sve koji moraju da paze na unos i ograničenje natrijuma. Stručnjaci upozoravaju da može da dođe do metaboličke alkaloze – stanja u kojem naša krv postaje previše alkalna, ali i do srčanih problema.

Soda bikarbona može da smiri afte u ustima
Afte su mali, bolni čirevi koji se mogu formirati u ustima. Za razliku od herpesa, afte se ne formiraju na usnama i nisu zarazne. Neke naučne studije pokazuju da soda bikarbona, kao vodica za ispiranje usta, smiruje bol uzrokovan aftom. Ovom mešavinom ispirajte usta jednom dnevno, dok afte ne zacele.

Soda bikarbona može da ublaži svrab kože i opekotine od sunca
Kupka sa sodom bikarbonom se često preporučuje za ublažavanje svraba kože nakon ujeda buba ili uboda pčela. Pored toga, soda bikarbona može da pomogne u smirivanju kože koja svrbi od opekotina zadobijenih od sunca. Kupku od sode bikarbone napravićete tako što ćete dodati jednu ili dve šolje (220 do 440 grama) sode bikarbone u mlaku kupku. Uverite se da je zahvaćeno područje dobro natopljeno, odnosno potopljeno u kupku. Za određena područja može da se napravi pasta sa sodom bikarbonom i malo vode, a zatim se debeli slij nanese na zahvaćeno područje.

Soda bikarbona može da uspori napredovanje hronične bolesti bubrega
Ljudi sa hroničnom bolešću bubrega (CKD) polako gube funkciju bubrega. Bubrezi su od vitalnog značaja, jer pomažu u uklanjanju viška otpada i vode iz naše krvi, dok istovremeno balansiraju važne minerale, poput kalijuma, natrijuma i kalcijuma. Studije pokazuju da uzimanje suplemenata natrijum bikarbonata (sode bikarbone) poboljšava funkciju bubrega i pomaže u usporavanju napredovanja hronične bolesti bubrega. 

Soda bikarbona može da poboljša određene tretmane raka
Karcinom je jedan od vodećih uzorka smrti. Najčešće se leči hemoterapijom – hemijskim koktelom koji usporava ili zaustavlja rast ćelija raka, koje obično rastu i dele se velikom brzinom. Neka istraživanja pokazuju da soda bikarbona može da pomogne lekovima za hemoterapiju da deluju efikasnije, čineći okruženje za tumore manje kiselim. 

Na šta treba obratiti pažnju kada se koristi soda bikarbona?

Pre nego što počnete da uzimate soda bikarbonu, lekar bi trebalo da bude upoznat šta sve koristite od lekova, posebno ako uzimate druge antacide, aspirin ili lekove slične aspirinu, benzodiazepine, flekainid (Tambocor), gvožđe, ketokonazol (Nizoral), litijum (Eskalit, Lithobid), metenamin (Hiprek, Urek), metotreksat, kinidin, antibiotici koji sadrže sulfa, tetraciklin (Sumicin) ili vitamini. Preporuka je da se soda bikarbona uzima u razmaku od najmanje 2 sata od drugih lekova.
Lekar takođe treba da bude upoznat da li imate visok krvni pritisak, kongestivnu srčanu insuficijenciju ili bolest bubrega ili ako ste nedavno imali krvarenje u stomaku ili crevima.

Takođe, lekar treba da zna da li je žena trudna, da li planira da zatrudni ili doji dete. Ukoliko žena zatrudni dok uzima natrijum bikarbonat, trebalo bi da se zbog toga javi svom lekaru. Soda bikarbona povećava količinu natrijuma u ​​našem telu. Ako ste na dijeti sa ograničenim unosom natrijuma, proverite sa svojim lekarom pre nego što počnete da uzimate soda bikarbonu.

“Šta da radim ako zaboravim da uzmem dozu”?

Ako vam je lekar propisao da uzimate natrijum bikarbonat po određenom rasporedu, uzmite propuštenu dozu čim se setite. Međutim, ako je skoro vreme za sledeću dozu, preskočite propuštenu dozu i nastavite sa redovnim rasporedom doziranja. Nemojte uzimati duplu dozu kako biste nadoknadili propuštenu.

Koje neželjene efekte može da izazove soda bikarbona?

Natrijum bikarbonat može da izazove neželjene efekte. Obavezno se javite lekaru ako je neki od ovih simptoma ozbiljan, ili ako ne nestane:

 • povećana žeđ
 • grčevi u stomaku
 • gasovi.
  Ako imate bilo koji od sledećih simptoma, prestanite da uzimate soda bikarbonu i odmah se javite lekaru:
 • jaka glavobolja
 • mučnina
 • povraćanje koje podseća na talog kafe
 • gubitak apetita
 • razdražljivost
 • slabost
 • česta potreba za mokrenjem
 • sporo disanje
 • oticanje stopala ili potkolenice
 • krvava, crna ili katranasta stolica
 • krv u urinu.

Gde se i kako čuva soda bikarbona?

Soda bikarbonu čuvajte u staklenoj tegli ili u čvrstoj ambalaži u kojoj je kupljena, dobro zatvorena i van domašaja dece. Čuvajte je na sobnoj temperaturi i dalje od viška toplote i vlage (ne u kupatilu).

 

Foto: Pinterest