LONDON S RAZLOGOM NOSI TITULU “GRAD-NACIONALNI PARK”

Ovog leta London je proglašen za prvi “grad-nacionalni park“. Titulu je poneo jer je gradski beton uspešno prekriven zelenim površinama, zato što je postao dom stotinama vrsta ptica i insekata, zato što u gradu ima oko devet miliona stabala, a gotovo polovina gradskog područja je pod zelenilom ili spada u “plavi prostor”. I pored toga, stračnjaci kažu da ima tu prostora za više. London je pun vertikalnih bašti, zelenih površina koje uspevaju od zemlje ka nebu, uz zidove zgrada i kuća. Ti “živi zidovi” pokazali su se kao vrlo praktični jer zauzimaju manje prostora, koriste manje zemlje, pomažu u regulaciji temperature zgrade, privlače životinjski svet, i uz sve to izgledaju sjajno!
Ovo su neke od zgrada koje su doprinele da britanska prestonica dobije titulu “grad-nacionalni park”.Covent Garden
Šoping mol Covent Garden je, verovali ili ne, nekada bio vrt (kao što se iz imena može i naslutiti), tako da je ovo zdanje fino nastavilo da održava “zelenu” tradiciju. Pored 100 cvetnih sanduka, odnosno velikih saksija sa cvećem, “zeleni zid” prekriva deo Regal zgrade, nasuprot železničke stanice, i na njemu uspeva 8.000 biljaka koje se zalivaju sistemom za navodnjavanje po principu kapanja, a koji koristi 80% kišnice.

The Rubens at the Palace
Ovaj londonski zeleni zid na zdanju The Rubens at the Palace prostire se na 350 kvadratnih metara, težak je oko 10 tona i na njemu živi 10.000 zeljastih biljaka koje narastu i do jednog metra u dužinu. Impresivno! Zeleni zid ne samo što pomaže u procesu pročišćavanja vazduha, već su i mnoge od 22 vrste biljaka dizajnirane da privuku oprašivače poput pčela, leptira i ptica. Za razliku od ostalih živih zidova u glavnom gradu Velike Britanije, The Ruben ima najniži procenat zimzelenih vrsta, umesto toga, biljke se biraju na osnovu sezonskih boja, a uz sve to, zid pomaže u održavanju temperature zgrade.Viacom International Media Networks
Kada je u pitanju uređenje eksterijera poslovnih zgrada, MTV je među onima koji imaju odličnu ideju – njihova kancelarija u Camdenu ima smeli živi zid koji se obavija oko južne i zapadne strane zgrade. Među 18.000 biljaka koje ispunjavaju zid postoje mnoge vrste za koje je dokazano da pomažu u smanjenju zagađenja vazduha.The Athenaeum Hotel & Residences
Instalirajući više od 140 vertikalnih vrtova, nagrađivani francuski umetnik Patrick Blanc dokazao je zna sve o živim zidovima i kako da biljke prežive sa vrlo malo zemlje. The Athenaeum hotel bio je njegova prva instalacija u Velikoj Britaniji, i sada, posle 10 godina, vertikalna bašta koja počinje od nivoa zemlje dosegla je do 10. sprata.

 

Foto: www.biotecture.uk.com