USKRŠNJA MAŠTAONICA: NOVE IDEJE I SPRETNE RUKE ZA NAJVESELIJE DEKORACIJE

Najveseliji praznik svake godine proslavljamo uz uskršnju korpicu raznobojnih jaja kojima se najviše obraduju najmlađi ukućani. Da svaka godina ostane zabeležena kao posebna i drugačija od prethodne trebaće vam samo malo truda i veštih ruku, a ideja ima na pretek. Neke od njih delimo ovde sa vama.

Bela jaja ne morate da farbate, već ih, na primer, ukrasite travčicama i cvetićima iz bašte koje ćete zalepiti lepkom ili bezbojnim lakom za nokte. Ako ste vešti u sferi likovnog stvaralaštva na belim jajima možete oslikati krupne cvetove koje ćete bojiti pastelnim nijansama baš poput akvarel tehnike.

Ukoliko ne volite da jaja farbate bojama a ipak želite veselu prazničnu trpezu možete ih ukrasiti tako što ćete flomasterom nacrtati okice (uspavane ili ne) i usta, a zatim od sitnih cvetića napraviti venčiće, odnosno cvetne krunice kojim ćete ukrasiti jaja. Bilo da su farbana ili samo tvrdo kuvana jaja možete dekorisati i ukrasnim trakama odnosno debljim pamučnim koncem ili vunicom, a najlepše izgledaju ona šarena, melirana vlakna. Konac ćete lepkom spajati za ljusku ali i za prethodni obmotani sloj.Jaje sladoledić? Zašto da ne. U ovom slučaju specijalnim bojama ili lakovima za nokte obojte samo širu stranu ili dno jaja a ostatak površine voštanom bojom iscrtajte unakrsnim linijama kako bi dobili šaru kao na kornetu za sladoled. Na obojenom delu možete nacrtati okice i usta ili ih napraviti od papira ili zalepiti šljokice. Samo u dve boje jaja mogu da izgledaju ovako…Rustičan efekat možete dobiti ukoliko već ofarbana jaja u raznim nijansama “presvučete” u zlatne nalepnice a zatim, nakom određenog vremena, kada se nalepnica dobro uhvati za jaje – nožićem nežno izgrebete određene delove na površini kako biste dobili ovaj efekat rustičnog, starinskog dekora.

Platnenim ili filcanim ušicama usršnje jaje lako možete pretvoriti u neku životinjicu – zeku, kucu, macu… Ne morate da ih bojite ako ne želite. Dovoljno je da nacrtate okice i njuškicu i sa strane zalepite ušice – za zeku mogu da budu duge roze i da idu u visinu, za mace neka budu trouglastog oblika, dok su za kuce dovoljne i ovako ovalne ( kao na slici). Najlakša i najzahvalnija za ukrašavanje su bela jaja, pa ako imate dosta slobodnog vremena ili mnogo spretnih ruči da vam pomognu – jaja možete ukrasiti raznobojnim sitnim crticama ili tufnicama, ili po njima lepiti papirne tračice.

Foto: www.womansday.com