TOSKA U BEOGRADU: MAESTRALNA ITALIJANSKA SCENOGRAFIJA NA VELIKOJ POZORNICI SAVA CENTRA

Ekskluzivnim izvođenjem opere Toska Đakoma Pučinija 14. maja ove godine obeležiće se 41. rođendan Sava centra. Italijanski institut za kulturu u Beogradu, u saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu, Sava centrom i Fondacijom Pučinijevog festivala iz mesta Tore del Lago, predstavlja operu “Toska” u godini u kojoj se proslavlja i 150 godina od osnivanja Narodnog pozorišta u Beogradu. Reč je o saradnji koja slavi kulturne odnose između Italije i Srbije, a u znaku velikog muzičara i operskog kompozitora dvadesetog veka koji je najviše izvođen i cenjen širom sveta. 

Po prvi put će maestralne italijanske scenografije svojstvene velikom teatru na otvorenom prostoru biti upotrebljene na velikoj pozornici Sava centra. Postavka “Toske” u Sava centru je produkcija Pučinijevog festivala iz Tore Del Laga, mesta u kojem je Pučini živeo i koje ga je inspirisalo za mnoga njegova dela. Ovaj festival je najznačajniji događaj posvećen Pučiniju koji se odvija svake godine, a posebna pažnja posvećuje se scenografijama koje su pravo umetničko i tehničko remek-delo.
Ovogodišnjoj “Toski” poseban pečat daće reditelj Enriko Vancina, poznat u svetu italijanske kinematografije, inače i sam muzičar. Scenografija ima fundamentalnu ulogu u dramskom razvoju opere čija kulminacija se dešava u finalu u kojem se ističu vizuelnost i utisak koji scena ostavlja na publiku. Muzika, drama i scenografija stapaju se u veliki spektakl. Biće to jedinstvena prilika da se čuju glasovi italijanskih solista Paolete Maroku (Toska), Darija Di Vjetrija (Kavaradosi) i Alberta Gazalea (Skarpija) pod dirigentskim vođstvom Alberta Veronezija, predsednika Fondacije Pučinijevog Festivala iz Tore Del Laga, dok Narodno pozorište u Beogradu učestvuje sa svojim orkestrom i horom. Kostimi su originalne kreacije Festivala. Podršku projektu pružila je Banca Intesa.
Ulaznice za italijansku postavku opere “Toska” u prodaji su na blagajnama Sava centra i Narodnog pozorišta po ceni od 600, 900, 1.200 i 1.500 dinara.
Foto: press