DIPTYQUE EAU DE MINTHE: NEPONOVLJIVA SVEŽINA MENTE

Diptyque je jedan od retkih brendova koji decenijama ostaje veran izvornim vrednostima, ne poigrava se sa masovnim ukusima, a svaki novi parfem vredan je pažnje, pa tako i novi Diptyque Eau de Minthe.
Stari Grci, koji su za svaku prekrasnu i mirisnu biljku imali po mitsku priču punu strasti, nevere i osvete, kažu da se “Menta” zvala lepa nimfa koja je začarala Hada, boga podzemlja. Ne bi li je sakrio od osvete ljutite supruge Persefone, Had je Mentu preobrazio u biljku snažnog mirisa koji se proširio celim njegovim carstvom.
Da, menta zaista ima u svom mirisu nešto hladno, mistično, pa ipak zeleno i sveže.

Diptyque uvek traga za balansom između snova i jave, preispituje i prekoračuje granice parfemskih klišea. Novim Eau de Minthe mirisom redefinisao je klasičan muški “foguere” miris.
Šta to beše “foguere”? Cela mirisna porodica ponela je ime parfema kuće Houbigant “Foguere Royale”, lasniranog 1882. Ovaj legendarni parfem hteo je da evocira miris duboke šume koji se širi kada francuski kralj jaše u lov. Miris paprati. Miris je smatran revolucionarnim, jer se usudio da lavandu, tada jedini miris “dozvoljen” muškarcima, pomeša sa mirisima mahovine i drveta. Koncept novog muškog mirisa je stvoren i traje do danas. Okosnica “foguere” mirisa su lavanda, geranijum, mahoviha i kumarin (sintetički sastojak).
Neki mirisni molekuli ukrštaju se u menti i geranijumu. Zato je Diptyque odabrao mentu kao noseću notu svog novog parfema.
Dosledan nedoslednosti u mirisnim kompozicijama, Diptyque je kao mali mirisni “incident” u kompoziciju mirisa tipičnih za foguere porodicu, lavandu zamenio ružinim oksidom. Dobijen je iznenađujući zaokret u razvoju mirisa, neobična cvetna završnica i ženstvena nota u klasičnoj muškoj kompoziciji.
Svežina mente u samom je srcu kompozicije, ona čini življim cvetni miris geranijuma, pačuli ublažava njihovu aromatičnost i daje novu dubinu mirisu.
Diptyque parfeme možete naći u Metropoliten parfimeriji, a novi Diptyque Eau de Minthe košta 16.380 dinara za bočicu od 55 ml.

Foto: press, Text: Ljilja Grujić