POČINJU DANI SLOVENAČKOG FILMA U PET GRADOVA U SRBIJI

Društvo Slovenaca „Sava“ iz Beograda i ove godine organizuje Dane slovenačkog filma u pet gradova u Srbiji – Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Vršcu i Nišu, u periodu od 11. do 14. decembra. Manifestacija će srpskom gledalištu otvoriti pogled ka temama i motivima prepoznatljivim u obe bivše jugoslovenske republike, a Beograđani i njegovi gosti tokom trajanja manifestacije u zgradi Jugoslovenske kinoteke (Uzun Mirkova 7) imaće priliku da pogledaju osam dugometražnih i osam kratkih dokumentarnih i igranih filmova novije slovenačke produkcije.
Cilj ove filmske manifestacije je da se predstave autori i njihova ostvarenja, te da se preko kontakta sa publikom i okruglih stolova uspostavi most za unapređenje saradnje i razumevanja između slovenačkih i srpskih stvaralaca i ljubitelja filma.
Reviju filmova u Jugoslovenskoj kinoteci otvoriće film „Cankar“ reditelja Amira Muratovića, inače pobednički film na „Festivalu slovenačkog filma“ u Portorožu. Ovaj film, posvećen znamenitom slovenačkom književniku i narodnom tribunu Ivanu Cankaru, biće istog dana premijerno prikazan i u Ljubljani na RTV Slovenija, jer je to dan obeležavanja 100-godišnjice njegove smrti (11.12.1918). U filmu je predstavljen savremen pogled na život i stvaralaštvo ovog pisca, rodonačelnika moderne književnosti i duhovnog putokaza u prelaznim vremenima između dva veka, tokom propasti jedne i nastajanja nove države.
Projekcije filmova su besplatne, a manifestacija obuhvata i prateće sadržaje: izložbu, okrugle stolove, tribinu i radionicu filmske montaže.
Tema ovogodišnjeg okruglog stola su „Literarni velikani na filmu i TV“, a u seminarskoj sali kinoteke srešće se autori filma o Cankaru sa kolegama iz RTS i tvorcima filma o Petru Kočiću.Ovogodišnja tribina posvećena je saradnji na planu scenarija između dve kinematografije. Izložba će biti posvećena snimateljskom doajenu Ivi Belecu, a nakon njenog otvaranja biće prikazana digitalizovana kopija prvog slovenačkog igranog filma „Na svojoj zemlji“ snimljenog 1948. u režiji Franca Štiglica, u kome je kao kamerman učestvovao i Belec.
Stručnu radionicu namenjenu studentima FDU vodiće Zlatjan Čučkov, ovogodišnji dobitnik „Vesne“ za montažu filma „Koliko se voliš“. Organizator radionice je Dino Dolničar, docent na katedri za montažu zvuka pri FDU.
U Jugoslovenskoj kinoteci na programu je na više festivala nagrađeni film „Rudar“ rediteljke Hane Silak, koji govori o preispitivanju zatamnjene prošlosti, zatim film o mladalačkom avanturizmu „Pođi“ sa mnom Igora Šterka, dobitnika „Vesne“, kao i opšte prihvaćena komedija „Buđenje“ reditelja Petera Bratuše. Preokupacije slovenačkih autora su i marginalne skupine, kao u filmu „Koliko se voliš“ rediteljke Nine Blažin, koji govori o paru beskućnika, kao i film „Odrastanje“, koji prikazuje žene u borbi za pravo sklapanja istopolnih zajednica, rediteljskog para S. Gačića i D. Menceja.
Filmovi sa glavnog programa biće u istom periodu prikazani u Nišu, Vršcu i Novom Sadu, dok će u Pančevu festival početi 14. decembra i trajati do 18. decembra. Uoči revije, od 6. do 8. decembra biće prikazana dva dugometražna dokumentarna filma i izbor kratkih filmova u Domu kulture studentski grad. U ovom programu učestvuju Janez Burger, reditelj filma „Tribuna-veseli otpor“ i Milena Olip, rediteljka filma „Sine legibus-putevima 1976“. Program vodi Vladimir Šojat.
Manifestaciju podržavaju Filmski centar Slovenije, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ured za Slovence u okruženju i u svetu Republike Slovenije, Nacionalni svet slovenske nacionalne manjine Republike Srbije, Jugoslovenska kinoteka u Beogradu i Slovenska kinoteka u Ljubljani.

Foto: press