Lisabon – grad sa najlepšim pločicama na svetu

 lisabon-portugalija-putovanja

Na listi 10 najlepših prestonica Evrope, koje možete posetiti za ne tako mnogo novaca, nalazi se i Lisabon. Prestonica i najveći grad Portugalije, Lisabon nosi i titulu jednog od najstarijih gradova na svetu! Najzapadniji je glavni grad Evrope u središnjem delu Portugalije, nedaleko od ušća reke Tejo u Atlantik.
Centar Lisabona je poput Rima – leži na 7 brežuljaka, s desne strane reke Tejo, koja kod Lisabona ima estuar, nalik pravom morskom zalivu, u koji mogu da uplove i najveći brodovi. Zbog ove geografske odlike grad je osnovan tako da se uz reku nalaze brojna lučka postrojenja i skladišta, a na brežuljcima je rezidencijalna, takozvana lux zona.

Dva glavna simbola Lisabona

Za Lisabon kažu da je pravi dragulj Pirinejskog poluostrva, grad sa najlepšim pločicama na svetu, a sve ih, osim na fasadama, možete videti i u čuvenom Muzeju pločica. Ako se pitate zašto su fasade od pločica – odgovor je vrlo logičan, da bi zaštitile zidove od vlage i jakih vetrova sa Atlantika. Zato su te čuvene keramičke pločice, pored fado muzike, dva glavna simbola Lisabona.

Najlepši kvartovi

Neverovatna arhitektura isprepletena je starim i novim, odiše velikim kontrastima, te se u samom gradskom jezgru, osim modernih zdanja, mogu videti i vrlo zapuštene, siromašne četvrti. Samo u jednom gradskom kvartu, na primer, naićićete na ostatke baroka, renesanse, gotskih elemenata i fasada popločanih neverovatnim dezenima keramičkih pločica. Među najlepše četvrti Lisabona spadaju Baixa i Chiado.

Remek-delo vojnog građevinarstva – tvrđava Tore de Belem

U zapadnom delu Lisabona nalazi se veliki park – Park Monsanto (Parque Florestal de Monsanto) površine od oko 10 km2 , što je skoro 10 odsto površine čitavog grada i zbog toga spada u najveće evropske parkove. Do njega, kao i ostalih znamenitosti, odvešće vas čuveni mini, žuti gradski tramvaji, često ukrašeni pitoreskim pločicama. Jedno od najslikanijih zdanja u Lisabonu je remek-delo vojnog građevinarstva – tvrđava Tore de Belem, sagrađeno u XVI veku, a ona je upravo mesto odakle je čuveni moreplovac Vasko de Gama krenuo u svoja pomorska osvajanja.
Od gradskih atrakcija svakako bi trebalo posetiti katedralu Concei Velha, kao i Casa dos Biscos (Kuća šiljaka), a Lift Santa Justa (lift Karme) još jedna je od atrakciju na koju se dosta čeka, ali ne odustajte, jer očekuje vas vidikovac na visini od 45 metara.

Foto: Instagram@visiting.lisbon

 

Foto: @juliopereiramusic
Foto: @perfect_worldplaces
Foto: Pinterest
Foto: @wonderlust.portugal
Foto: @hayalmurathanoglu
Foto: @visiting.lisbon
Foto: @wonderlust.portugal
Foto: @visiting.lisbon
Foto: @instasapinho

Foto: Instagram, Pinterest