USPOMENE IZ PROŠLOSTI: GRATULERA KOLEKCIJOM IKEA OBELEŽAVA 75. ROĐENDAN

Ingvar Kamprad osnovao je kompaniju IKEA pre 75. godina i tim povodom predstavljena je posebna kolekcija Gratulera u kojoj ćete naći sve najomiljenije predmete iz prošlosti. Ova kolekcija stizaće u tri navrata – tokom leta i jeseni 2018, a prvi predmeti iz Gratulera kolekcije „dopremljeni“ iz pedesetih i šezdesetih godina XX veka, već su dostupni u robnoj kući Ikea Beograd.

Beržera, 29.999 din, Stoličica sa delom za odlaganje, 11.999 din.

Tokom svih godina rada Ikea je dizajnirala nameštaj u mnogo različitih stilova te je 75. rođendan povod za slavlje i putovanje kroz vreme, ali i prilika da kompanija zahvali svim ljudima koji su učestvovali u njenom globalnom uspehu. Jedan od vidova zahvalnosti je da svojim kupcima ponovo učini dostupnim omiljene Ikea proizvode iz proteklih 75 godina.
– Osećali smo snažnu potrebu da podelimo i proslavimo našu istoriju i baštinu, a da ujedno istaknem raznolikost stilova i dizajna Ikea proizvoda u poslednjih 75 godina – izjavila je Karin Gustavsson, kreativna liderka kompanije Ikea of Sweden.

Kolekcija Gratulera u robne kuće Ikea stizaće do kraja godine predstavljajući time i različita vremenska razdoblja tokom ovih 75 godina. Prvi deo kolekcije podsetiće nas na pedesete i šezdesete godine, kada su preovladavali tamni tonovi i drvo, a Ikea bila tipično skandinavska trgovina nameštajem. Drugi deo kolekcije posvećen je sedamdesetim i osamdesetim, vremenu kada je Ikea počela da eksperimentiše s novim proizvodnim tehnikama, dok su u njenim kolekcijama vladale razigranost, jarke boje i upečatljivi uzorci. Treći, i poslednji deo kolekcije, odvešće nas na kraj 20. i početak 21. veka, doba u kom se Ikea vratila klasičnoj skandinavskoj tradiciji i svetlom drvetu.

– Svaki od tri segmenta Gratulera kolekcije razlikuje se od ostalih, označavajući vremensko razdoblje njegovog nastanka – od tamnog drveta s klasičnim dizajnom u prvom delu kolekcije, preko vrlo razigranog stila s jarkim bojama u drugom delu, do trećeg, s prirodnijim izgledom materijala koji podsećaju na skandinavske šume, dok su dekoracije jednostavnijih motiva, skoro grafičkih – pojasnila je Karin Gustavsson.

Pomoćni stočić, 6.499 din. 

Fotelja, 19.999 din.

Kolekcija sadrži fotelje, pomoćne stočiće, rasvetu i tekstil u različitim varijantama. Moderni naslonjač EKENÄSET, tepih FÄRGSTARK i stolica BJURÅN neke su od ikona dizajna i proizvodi koji će se ovom kolekcijom vratiti u Ikea robne kuće. Najveći deo predmeta iz kolekcije „dopremljen“ je iz vremena kada je prvi put predstavljen – na njima nije menjano ništa od originalnog dizajna, dok je tek nekoliko proizvoda osveženo novim imenima, bojama, funkcijama i materijalima – u skladu sa zahtevima savremene proizvodnje i modernog načina života.
Prvi deo Gratulera kolekcije posvećen pedesetim i šezdesetim godinama 20. veka, dostupan je u robnoj kući Ikea Beograd od početka avgusta 2018, dok će druga dva dela ove „istorijske“ linije biti u prodaji u oktobru i decembru.

Foto: press