OTVORENA IZLOŽBA ”TALISMAN”: UMETNOST BOJANE RISTEVSKI VRAĆA NAS SUŠTINI

Druga samostalna izložba umetnice Bojane Ristevski, koju je nazvala Talisman, otvorena je u Maloj galeriji ULUPUDS (Uzun Mirkova 12), a u okviru ove postavke autorka predstavlja svojevrsni nastavak istraživanja forme, koji je u ovoj galeriji prvi put prikazala pre nepune dve godine. U formalnom oblikovanju, crtež je i dalje osnova iz koje nastaju svi radovi u drugim tehnikama, a arhetipski simboli, koji dolaze iz podsvesti, i riznice kolektivno nesvesnog, predstavljaju nepresušni izvor inspiracije u njenom radu. Ruke, keramičke skulpture koje su na prošloj izložbi bile tema, ovog puta zauzele su drugačije mesto u prostoru – u vidu samostalnih entiteta, koji mogu da prihvate i daju oslonac i drugim umetničkim kreacijama kao što je nakit. Naime, Bojana Ristevski širi svoje polje interesovanja i na ovu, u umetničkom svetu često diskriminisanu i potcenjenu oblast, koja joj daje priliku da kroz minuciozan i diskretan potez, uz pomoć tehnike porcelan-srebra, stvori kontratežu radovima u keramici.

– Talisman po verovanju donosi sreću onome ko ga nosi. Slagali se mi sa time ili ne, umetnost Bojane Ristevski nas neosporno vraća suštini i jednostavnosti, a kroz svoju pročišćenu, bazičnu formu odmara nas i štiti od sveta pretrpanog viškom značenja – istakla je istoričarka umetnosti Senka Latinović.
Izložba “Talisamn” biće otvorena do 25. aprila 2018.
Bojana Ristevski rođena je u Beogradu 1985. godine. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti 2009. na Odseku za keramiku. Učestvovala je na mnogim izložbama i projektima u Srbiji i inostranstvu. Članica je ULUPUDS i udruženja „Blatobran“. Živi i radi u Ljubljani.

Foto: Preventer