PROJEKAT #MUZEJNAMINUT: BISERI NARODNOG MUZEJA NA BIOSKOPSKOM PLATNU

Projekat Muzej na minut inovativni je vid povezivanja bioskopa „Kombank dvorana“ i Narodnog muzeja u Beogradu sa ciljem uvođenja novog vida komunikacije kulturne baštine sa publikom tako što će se biseri Narodnog muzeja naći na bioskopskom platnu, pred svaku projekciju.
Naime, nočekivanim pojavljivanjem muzejskog eksponata na bioskopskom platnu, pre početka filmske projekcije, kratkim susretom posredovanim emocionalnim vodičem, biseri nacionalne kulturne baštine oživeće na nesvakidašnji način. Kombinacijom zvuka, teksta i slike stvorena je kratka i snažna forma koja otkriva različite slojeve i mogućnosti doživljaja umetničkog dela.
Prvi eksponat Narodnog muzeja koji će biti predstavljen u bioskopu “Kombank dvorana” su “Plava vrata”, antologijsko delo srpskog impresionizma, nastalo veštom rukom Milana Milovanovića. Kratkim filmom o ovoj slici počinje serijal #MuzejNaMinut. Nakon ove, publici će biti predstavljene i slike Đorđa Krstića i Save Šumanovića, kao i odabrani radovi drevnih kultura i strane umetnosti iz Narodnog muzeja.
Zahvaljujući MCF i bioskopu “Kombank dvorana” koji su prepoznali interes u zajedničkoj promociji kulturnih sadržaja, deleći vrednosti koje su zajedničke sa Narodnim muzejom u Beogradu, na ovaj način proširuju svoju kulturnu misiju.
Muzej ulazi u nove medijske forme, koristeći samo jedan minut gledaočeve pažnje za ostvarivanje snažnog utiska i doživljaja umetnosti. Pripovedanje na ovaj način prelazi u nove, dinamične, digitalne forme obraćajući se i novim posetiocima.
Projekat #MuzejNaMinut ostvaren je u saradnji sa firmama NextGame koja ga je kreativno uobličila i Cinammon Production koja je producirala serijal. #MuzejNaMinut je ujedno i deo međunarodnog projekta GIFT – koji se bavi istraživanjima mogućnosti personalizovanih muzejskih iskustava, sa podrškom Evropske komisije kroz fond Horizon 2020.
Foto: press