PROSLAVA JEDNOG FILMSKOG AUTORA: 100 GODINA OD ROĐENJA INGMARA BERGMANA

Najveća međunarodna proslava jednog filmskog autora u 2018. godini održaće se u čast švedskog reditelja, producenta i scenariste Ingmara Bergmana povodom stogodišnjice njegovog rođenja.
Tim povodom u Beogradu će biti organizovan festival posvećen ovom švedskom autoru. Sto godina Ingmara Bergmana obeležiće se kroz filmski i pozorišni program, kreativne radionice, predavanja i panel diskusije.
Neki od najznačajnijih Bergmanovih filmova biće prikazani od 16. oktobra do 3. novembra u Kinoteci, a Maret Koskinen, gošća iz Švedske koja slovi za jednog od najvećih poznavalaca Bergmanovog dela, otvoriće festival u utorak, 16. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci, zajedno sa ambasadorom Švedske Nj.E. Janom Lundinom.
– Drago mi je što je Bergman veoma popularan u zemlji u kojoj sam ambasador. On je svakako jedan od najpoznatijih Šveđana i sa pravom je priznat širom sveta. Sto godina Ingmara Bergmana obeležavamo u Srbiji u kojoj je njegov rad prepoznat, a on kao autor uvažen i poštovan. Ambasada je pripremila bogat program posvećen Bergmanu i verujem da će svaki poštovalac njegovog dela naći nešto za sebe – rekao je ambasador Švedske Nj.E. Jan Lundin.
Stogodišnjicu rođenja Ingmara Bergmana, osim projekcije njegovih filmova u Jugoslovenskoj kinoteci, pratiće i program pozorišnih predstava, javnih čitanja Bergmanovih drama, kreativnih radionica, okruglih stolova i predavanja o značaju i uticaju ovog autora.
Na repertoaru festivala naćiće se filmovi: Saraband,Persona, Divlje jagode, Jesenja sonata, Sedmi pečat, Leto s Monikom, Ostrvo Bergman…, a organizatori su: Ambasada Švedske, Švedski institut, Jugoslovenska kinoteka, KC Grad, Eho Animato i M.A.M.M.A Production.

Cena karte za filmske projekcije je 200 dinara.

Foto:press