MOSCOW MULE: SVEŽI KOKTEL IZ KOLEKCIJE JULIETTE HAS A GUN

Juliette has a Gun predstavlja novi parfem Moscow Mule, koktel na bazi Smirnoff votke, piva od đumbira i soka limete, kreiran u Americi u prvoj polovini prošlog veka, a legende o njegovom poreklu vrlo su različite. Ona romantična govori o nostalgiji, pa kaže da je koktel lansirala ruska emigrantkinja, Sofi Berežinski, sećajući se doma, zajedno sa Džekom Morganom, vlasnikom holivudskog paba Cock n’ Bull i predstavnikom Smirnoff votke. Koktel je postao popularan, bilo zbog dobrog ukusa, bilo zbog bakarnog krčaga u kom je služen, a u kom su kockice leda stvarale neku svoju melodiju.
Druga priča kaže kako je koktel stvoren na Menhetnu, ali se proslavio i ustalio na Zapadnoj obali, posebno u Los Anđelesu, zahvaljujući poznanstvu Džeka Morgana, vlasnika paba Cock ‘n’ Bull koji je promovisao svoje pivo od đumbira, i njegovog poznanika koji je radio za Smirnoff votku. Malo eksperimentisanja pretvorilo se u koktel koji danas zovemo “Moscow Mule”.
Po trećoj, najprozaičnijoj verziji, za koktel je zaslužan Morganov glavni barmen Ves Prajs koji je 2007. za The Wall Street Journal izjavio da je napitak nastao tako što se prilikom raščišćavanja podruma paba našlo puno votke i piva od đumbira sa kojima nisu znali šta da rade.
Neko četvrti će, opet, reći da je reč o davno poznatom piću “vodka buck” – samo serviranom u bakarnoj, umesto u staklenoj čaši.Jedino što niko ne spori, to je snažan nalet energije koji daje “Moscow mule”, pa ako se pitate šta to piju junaci serija Better Call Saul i The House of Cards iz čudnih bakarnih šolja, sa kriškom limete zakačenom za obod – sada znate.
Koktel “Moscow Mule” inspiracija je za novi Juliette Has a Gun parfem istog imena, koji vas poziva na piće, vodi na lude, zabranjene zabave, poput onih u vreme prohibicije u Americi, kada je neko kreirao iskričavo piće od đumbira, votke i limete.

– Ideja mi je bila da mirisom prenesem vibracije i euforiju čuvenog koktela “Moscow Mule”. To je uzbudljiva i sveža kompozicija koja povezuje đumbir i bakar, dva elementa koja su me insprisala za dizajn i formulu mirisa – kaže o svom novom parfemu Romano Riči, osnivač brenda Juliette has a Gun.
U gornjim notama su: đumbir, limeta, bergamot. U srednjim su: jabuka, amber, sandalovina, Iso E super, dok bazne note čine ambroksan, ambretolid, norlimbanol (drvenasta nota).
Juliette has a Gun parfeme možete naći u beogradskoj Metropoliten parfimeriji.

Foto: press

Text: Ljilja Grujić