Thiamidol dermatološki dokazano može da smanji tamne fleke na licu i spreči ponovno pojavljivanje

Kad umeš i znaš kada treba da staviš „život na pauzu“, zatvoriš oči i, uz šum neke vode, dišeš polako i duboko, teško je zabraniti suncu da te pomiluje po licu. Ustvari, uopšte nije tako lako odoleti tom toplom dodiru koji nas ispunjava nekom mirnoćom. A opet, koliko god voleli sunce, počeli smo sve više da ga se plašimo. I to – s razlogom. Mnogi nas detalji brinu kada pomislimo šta sve loše sunce može da nam uradi, ako smo nepažljivi i ne brinemo se o sebi. Strahujemo od oštećenja kože i njenih ćelija uzrokovanih UV zracima, ali ono što nam u estetskom smislu najviše smeta su hiperpigmentacije. A sa dolaskom leta, borba za ujednačen, lep ten bez tamnih fleka, postaje još izazovnija.

Samo jedna fleka može da poljulja samopuzdanje

Kada se govori o odnosu žena prema koži lica, pre svega, dermatolozi kažu da je damama najvažnije lepota i zdravlje kože. A kada im se pojave fleke na licu, kao posledica hiperpigmetacije, priznaju da se osećaju „kao neko ko ima težak problem akni“, „fleke izazivaju nesigurnost jer su stalno prisutne na licu“, žele da ih sakriju, nedostaje im samopouzdanja, osećaju se nezadovoljno, nekad čak i ružno…

„Izlaganje suncu je glavni uzrok hiperpigmentacija, jer sunčeva svetlost izaziva proizvodnju melanina, koji deluje kao prirodna zaštita kože od sunca, to jest štetnog UV zračenja“, objasnila je doc. dr Jelena Stojković Filipović, sa Klinike za dermatovenerologiju Kliničkog centra Srbije, na jednoj Eucerin konferenciji za medije posvećenoj problemu hiperpigmetacije. Pored melanocita, kako je istiakla, u koži postoji i enzim tirozinaza, koji kontroliše nastanak melanina.

Kako nastaju hiperpigmetacije

„Neadekvatna zaštita od sunca i nezaštićeno izlaganje UV zračenju, posebno ako je kumulativno i ako rezultira opekotinama od sunca, dovodi do nekotrolisanog rada tirozinaze, a time i do prekomerne proizvodnje pigmenta. Tako nastaju hiperpigmentacije“, podsetila je tada dr Stojković Filipović koja ističe da izlaganje suncu može učiniti vidljivijim i hiperpigmentacije koje su izazvane drugim faktorima, poput staračkih pega, koje dolaze s godinama, melazme, koja nastaje kao posledica hormonskih promena ili trudnoće, i post-inflamatorne hiperpigmentacijske mrlje.

Dr Jelena Stojković Filipović objasnila je da smanjenjem aktivnosti tirozinaze, smanjujemo produkciju melanina, a kao najefikasniji patentiran sastojak, koji klinički i dermatološki dokazano smanjuje tamne mrlje i sprečava njihovo ponovno pojavljivanje, do sada se pokazao Tiamidol. Prvi rezultati upotrebe preparata koji sadrže tiamidol, naglašava, vidljivi su nakon dve nedelje korišćenja preparata, a redovnom upotrebom pokazuju se dalja kontinuirana poboljšanja.

Thiamidol – sastojak koji uklanja tamne fleke

Baš taj sastojak, patentirani Eucerin® sastojak Tiamidol, rezultat je desetogodišnjeg istraživanja i testiranja 50 000 supstanci u Eucerin®  Istraživačkom centru. Sadrže ga svi preparati iz Eucerin® Anti-pigment linije i Eucerin ® Pigment Control fluid za zaštitu od sunca sa SPF 50+. Eucerin® Anti-pigment Serum je prvi preparat koji udružuje vidljive efekte u ublažavanju hiperpigmentacija i visoku efikasnost u borbi protiv staranja kože, a njegova inovativnost počiva na udruženom dejstvu dve formulacije koje se ciljano bore protiv neujednačenosti tena i starenja kože. Osim Thiamidola, serum sadrži i hijaluronsku kiselinu dugog i kratkog lanca. Hijaluronska kiselina dugog lanca obezbeđuje adekvatnu hidrataciju u površinskim slojevima kože i aktivno deluje na popunjavanje
površinskih bora. Hijaluronska kiselina kratkog lanca, 40 puta manje molekulske mase, prodire u dublje slojeve kože gde duboke bore nastaju, obezbeđujući koži dubinsku hidrataciju, a time i popunjavanje dubokih bora. Serum se upotrebljava ujutru ili uveće, pre dnevne i noćne kreme, ili kao samostalna nega. Dokazano efikasan Eucerin ® Anti-Pigment serum ovog leta ćemo još jednostavnije koristiti, jer sadržaj dve komore sada je objedinjen je u jednu – sa istim efektom istovremenog ublažavanja hiperpigmentacija i umanjenja bora.

Posle trudnoće fleke su počele da se šire

Koliko su efikasni preparati iz Eucerin®Anti-Pigment linije potvrđuje i Aida Alilović-Jokanović uspešna TV voditeljka, koja se trenutno bavi kreacijom originalnih odevnih predmata Wholly wear. Aida se sa pojavom fleka suočila tokom i nakon trudnoće.

„Uprkos čestom šminkanju zbog voditeljskog posla, nikada nisam imala posebne probleme sa kožom. Ali, nakon trudnoće sam se suočila sa problemom tamnih fleka, koje su nastale kao posledica izlaganja suncu. Pojavile su se neposredno pred sam porođaj, iznad gornje usne. Najpre su bile sitne, jedva primetne, a vremenom su krenule da se šire. To je počelo da mi smeta i da utiče na moje samopouzdanje“, ispričala je Aida tokom kampanje za Eucerin®Anti-Pigment liniju čije je globalno zaštitno lice postala ove godine. Problem se, primetila je Aida, dodatno iskomplikovao dolaskom sunčanih dana.

„Na preporuku dermatologa i prijateljica počela sam da koristim Eucerin®Anti-Pigment liniju i posle dve nedelje uočila sam fenomenalne rezultate, koji su bili sve očigledniji. Želim da to iskustvo podelim sa mnogobrojnim ženama koje se bore sa problemom hiperpigmentacija, da im pomognem da kao i ja žive bez tog opterećenja“, poručuje Aida Alilović.

Hiperpigmentacija može da bude izazvana hormonskim promenama

Najveći neprijatelj ujednačenog tena je sunce, ali, kao što pokazuje i Aidino iskustvo, pojava hiperpigmentacija često može da bude izazvana hormonskim promenama tokom trudnoće i menopauze ili dugogodišnjeg korišćenja kontraceptivnih pilula. Zato od fleka na koži često pate i mlade devojke. Pored toga, tamne fleke koje narušavaju lepotu tena, mogu nastati i kao posledica alergijskih reakcija na lekove, laserskih procedura, pa i laserske epilacije. U korenu problema pojave fleka je neujednačena distribucija melanina, pigmenta kože od kog zavisi i da li ćemo imati tamniji ili svetliji ten. Kao prirodan UV filter, melanin je odgovoran i za zaštitu kože od UV zraka. Neujadnačena raspodela melanina, do koje može dovesti niz uzroka, manifestuje se na koži kao pojava fleka različitih veličina i oblika.

„Moja dnevna rutina borbe protiv hiperpigmentacija podrazumevala je kombinaciju svih preparata iz Eucerin ® Anti-Pigment linije, uz poštovanje preporuke da ih tokom dana nanosim maksimalno četiri puta. Ujutru sam koristila dnevnu kremu i korektor. Uveče serum i noćnu kremu. Serum sadrži i hijaluronsku kiselinu, tako da sam istovremeno imala i anti-age negu,“ priča Aida i dodaje da je preparate iz ove linije nastavila da koristi i nakon što su fleke nestale, a u negu je uključila i Eucerin ® Pigment Control Fluid za zaštitu od sunca SPF 50+, specijalno formulisan da, pored efikasne i pouzdane zaštite od negativnih efekata sunčevog zračenja, spreči pojavu novih hiperpigmentacija i ublaži već postojeće nastale usled sunca.

Rezultat je brzo vidljiv, ako se tretman redovno primenjuje

Čuda se ne dešavaju preko noći, pa tako nije realno niti od jednog proizvoda očekivati da će delovati za dan, dva. Na vama je da budete uporni i redovni u korišćenju. To znači svakodnevno se pridržavati propisanog tretmana kako bi efekat mogao što pre da bude vidljiv. Dermatolozi kažu – to se može desiti nakon pre dve nedelje korišćenja seruma. Tada ćete početi da primećujete kako su tamne fleke na licu počele da blede i postale mnogo manje primetne.

Serum je prijatnog mirisa i fine teksture koju koža lako apsorbuje. Nakon nanošenja nema osećaja težine na licu, jer serum je vrlo prijatan s obzirom na to da je kreiran i za dnevnu negu. Ono što ćete osetiti i pre prve dve nedelje je finoća kože, jer se površinski sloj tako lepo zagladi što će vam dokazati i vaši prsti pri svakom dodiru lica. Ako već imate problem sa tamnim flekama na licu, onda nemojte da budete u dilemi da li investirati u proizvod koji ciljano deluje i rešava to što vas muči. I, ne zaboravite, kada primetite da su fleke postale sve manje vidljive, ne mojte da prestanete sa tretmanom. Takođe, ne zaboravite i obaveznu dnevnu SPF zaštitu, ako već znate da vaša koža „skuplja potpise sunca“. Možda može da pomogne i podatak da je prema internim podacima kompanije Beiersdorf o prodaji preparata za ujednačavanje tena 2019. godine Eucerin® je svetski broj 1. u borbi protiv hiperpigmentacija.  Cena: u zavisnosti od maloprodajnog objekta od 3.650 do 3.756 din. 

Foto: press

 

One thought on “Thiamidol dermatološki dokazano može da smanji tamne fleke na licu i spreči ponovno pojavljivanje

Comments are closed.