JUBILEJ EKSPERTA ZA NEGU KOSE: VEĆ 50 GODINA PHYTO KORISTI MOĆ BILJA ZA BRIŽNU NEGU

Evo, već 50 godina brend Phyto se na najbrižniji način, isključivo prirodnim ekstraktima i uz pomoć snage bilja, brine o kosi. Povodom ovog jubileja kreiran je novi vizuelni identitet Phyto proizvoda, najpopularnije linije poput PhytoJoba dobile su nove proizvode, a bazični proizvodi poput šampona postali su pristupačniji uz 25 odsto veće pakovanje (250 ml) i nižu cenu.

To je bio povod da tim Phyto Srbija, u najlepšoj gradskoj bašti beogradskog restorana “Epigenia”, okupi predstavnice medija i blogerke, kako bi se upoznali sa novim izgledom Phyto proizvoda i novim eko konceptom, kada je ambalaža u pitanju. Naime, pakovanja šampona su usklađena sa ekološkim standardima, bez spoljnih kutija, bez posebno štampanih uputstava, napravljena od 100 odsto reciklirajućih materijala. Na ovaj način Phyto će planeti uštedeti 128 tona drveta i oko 10 miliona litara vode, plus mnogo energije koja bi se potrošila za proizvodnju odbačene kartonske ambalaže. Lepa vest je da ćemo od sada za veću militražu plaćati nižu cenu!

U debeloj hladovini starog hrasta PR Phyto brenda Ljilja Grujić vratila nas je u neka prošla vremena, kada je osnivač brenda Patrik Ales, a tada čuveni pariski frizer, počeo da uviđa šta to od kozmetike kose nedostaje na tadašnjem tržištu. Da je bio poseban govorilo je i to što su u njegovom salonu krajem šezdesetih godina prošog veka sedele Brižit Bardo, Katrin Denev i Žaklina Kenedi. On ih je nazivao svojim muzama, i ne bez razloga. Shvatajući da tadašnja kozmetika uništava kosu agresivnim sastojcima za stilizovanje, ali ne i negu, pomislio je – ako se koža može negovati
prirodnim ekstraktima i uljima, može i kosa. Iz male kućne radionice koju je pokrenuo sa suprugom, nikli su prvi preparati, a među njima prva hidratantna krema za kosu čuvena Phyto 7, i dan danas jedan od bestselera brenda.
“Kosa je živa, kosa je dragocena. Phyto ima misiju da je tretira brižno i sa poštovanjem” – govorio je Patrik Ales, a činjenica je da je Phyto i danas, posle pola veka, ostao veran svom imenu i botaničkim sastojcima – okosnicama svih formula, koje se stalno prilagođavaju novim naučnim i tehnološkim saznanjima.
“Čak i sada, nakon što sam tolike godine izučavao biljke, verujem da smo tek na početku saznanja o tome čemu nas sve one mogu naučiti” – imao je običaj da kaže osnivač Phyto brenda. Do nedavne smrti, u maju 2019, Patrik Ales je dane uglavnom provodio u svom vrtu Arboretum de la Grand Lienne, južno od Pariza, okružen stotinama biljnih vrsta i moćnih stabala koja su mu šaputala da je, uvodeći botaniku u kozmetiku za kosu, uradio sjajan posao. Phyto je dosledan tradiciji zacrtanoj još onda kada je jedan mali brend za negu kose prirodnim sastojcima zaživeo u pariskom frizerskom salonu, a velike zvezde ga prigrlile i lansirale u svet tako da se danas jedan Phyto proizvod proda
svakih 6 sekundi negde u svetu, na 16.000 prodajnih mesta, u 50 zemalja, na 5 kontinenata.Nove Phyto Color farbe više ne sadrže amonijak, već isključivo botaničke pigmente. Kada birate
farbu, važna vam je boja. Važna vam je postojanost. Važno vam je da prekriva sede. Ali, isto tako je
važno i da:
– ne oštećuje vlas
– ne iritira teme i ne stvara alergijske reakcije
– nema toksičnih i potencijalno štetnih sastojaka kao što su amonijak, PPD, rezorcinol
– je iz pouzdane kuće, dermatološki testirana i proverena
– kosa bude sjajna i negovana i uz farbanje
– boja deluje uverljivo i prirodno.
Na sve to mislio je Phyto kreirajući novu liniju farbi i kao lider u oblasti formulisanja farbi za kosu sa prirodnim sastojcima, sa dugogodišnjom ekspertizom u kreiranju proizvoda za negu, tretman, stajling i farbanje kose, tokom svojih 50 godina, brend je prodao u svetu oko 100 miliona tuba farbe za kosu. Svojom novom linijom farbi otišao je korak dalje u bezbednosti, i primakao se komplikovanoj želji svih žena: “Da boji efikasno, a da bude nežno za kosu i teme i da neguje kosu”. Jer, žene su zahtevne, a Phyto je majstor u odgovorima na ovakve izazove.
Phyto Color od ove godine su prve dugotrajne farbe sa prirodnim pigmentima bez amonijaka. Formula farbi je
reformulisana i sada imaju dodatne ekstrakte za negu, više biljnih pigmenata, a nemaju amonijak. Rezorcinol i PPD nisu imale ni ranije. Pigmenti, poreklom iz biljaka i biljna ulja, obezbeđuju prirodan izgled boje, sjaj negovane kose, prekrivanje sedih i dugotrajnu boju.
Nove farbe sadrže:
Pigmente – visoku koncentracija botaničkih pigmenata, do 74 odsto (zavisno od nijanse) koje potiču od biljaka: broćika (Rubia tinctorum L.), krušina (Rhamnus frangula L), devojačko oko (Coreopsis tinctoria), žutilovka (Genista tinctoria L.), južnoamričko stablo (Haematoxylum campechianum L.)
Jojobu i monoi ulje za sjaj kose i ishranu vlasi.
Jujubu i epaline (zaštićen sastojak), sastojci 100 odsto prirodnog porekla, za zaštitu i umirenje kože
temena.
S druge strane, Phyto farbe ne sadrže:
Amonijak – ovaj sastojak zamenjen je etanolaminom koji ima ulogu da, umesto amonijaka, otvori vlakna vlasi kako bi primila boju. Precizno doziran, ovaj sastojak omogućava optimalni prijem pigmenta bez isušivanja kose, a proces farbanja je prijatniji bez nelagodnog mirisa amonijaka.
PPD (parafenildiamin) – poznati alergen zamenjen je kompleksom sastojaka koji su podjednako efikasni u kreiranju tamnijih nijansi, uz mnogo manji rizik od alergijskih reakcija. Ipak, test na koži neophodan je kod osoba koje su osetljive na PPD i sklone alergijama.
Rezorcinol – poznat po izazivanju alergijskih reakcija i stvaranju preosetljivosti kože, očiju i respiratornog trakta, rezorcinol je u Phyto farbama zamenjen drugim, blažim agensima za farbanje.
Ipak, osobe koje su preosetljive na oksidativne farbe treba prethodno da testiraju farbu na malom delu kože.
Linija je zasnovana na dragocenim ekstraktima dve ključne biljke:
– peruanski žbun tara tannins udružen sa klicama suncokreta deluje kao snažan antioksidans, štiti pigment od razaranja i sprečava da se molekuli bakra iz vode (poput one u bazenu) vežu za vlakna dlake i promene boju u zelenkastu;
– ekstrakt hibiskusa bogat je organskim kiselinama, njegov ekstrakt neutrališe alkalnost boje (ujednačava pH) i nežno zatvara vlakna vlasi koja su se otvorila da prime farbu. Svojim bogatim sastavom obezbeđuje i hranu i vlagu za kosu.
Cela kolekcija ima poseban, ugodan i suptilan miris koji bismo najpre opisali kao miris mediteranskog predvečerja.
Kolekcija Phyto Color fabrbi sadrži 16 nijansi, od intenzivno svetloplave do crne. Svako pakovanje sadrži razvijač, farbu, Phyto Color masku za kosu i rukavice. Cena: 1.395 din.

Novitet Phyto kolekcije je i Phytojoba Leave-in, gel za negu krajeva kose koji će upotpuniti vašu negu uz popularni šampon i masku za hidrataciju suve kose. Phytojoba Leave-in gel ne zamašćuje kosu, ali neguje i jača njene krajeve, zaglađuje ih, obezbeđuje optimalnu vlažnost. Baziran je na jojobi, slezu i proteinima graška. Mala količina (“zrno graška”) dovoljna je da svakodnevno doprinese stilizaciji krajeva i hidrataciji suve kose. Posle ovog tretmana kosa deluje sjajna, laka i meka. Cena: 150 ml – 2.390 din.
Phyto Joba hidratantni šampon za suvu i oštećenu kosu je aromatičan šampon na bazi jojobe. Nežno čisti kosu i pruža intezivni hidrataciju vlasi. Sadrži jojobino ulje i kompleks sastojaka (ekstrakt sleza, celulota, proteini graška) koji zadržavaju vodu u vlasi i olakšavaju raščešljavanje kose. Redovnom upotrebom kosa postaje meka, gipka i sjajna. Pri drugom pranju kose, šamponu dajte 3 do minuta da odstoji na glavi, a zatim isperite. Cena: 250 ml – 1.290 din.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: press, Igor Prusać, Ivana V.