MURALLA ROJA: GRAĐEVINA KOJU JE PROSLAVIO INSTAGRAM

Nesvakidašnja arhitektonska građevina nazvana Muralla Roja iliti „crveni zid“ na španskom, u vreme ekspanzije društvenih mreža dobila je status “instagrammable” i tako postala jedna od najslikanijih lokacija, iako je sagrađena još 1968. godine, na obali španskog grada Calp. Ovaj stambeni objekat jasno upućuje na popularnu arhitekturu arapskog mediteranskog područja i rezultat je inspiracije arhitekte Rikarda Bofila mediteranskom tradicijom kazbaha, tipičnim za tradicionalnu arhitekturu u zemljama severne Afrike. „Crveni zid“ najbolje se može opisati kao lavirint, koji odgovara preciznom geometrijskom planu zasnovanom na tipologiji grčkog krsta, u ovom slučaju dugog pet metara. Upečatljive boje koje prekrivaju spoljašnju i unutrašnju fasadu, birane su u kontrastu sa prirodom ili dopunjuju njenu čistoću.
Projektovan kao tvrđava, Muralla Roja izgleda kao da izranja iz kamenih litica na kojima se nalazi. U njoj se nalazi 50 apartmana, a organizacija prostora skoro dovodi u pitanje sve veću podelu između javnog i privatnog prostora, sa nizom međusobno povezanih stepeništa, platformi i mostova. Centralni deo Muralla Roja zdanja, koja po svemu predstavlja modernu ilustraciju cirkulacije u tipičnoj kazbi, zauzima zajednički otvoreni bazen, gotovo nevidljiv sa spoljašne strane.
U odnosu na kvadraturu, stanovi su projektovani na tri načina: kao studio od 60 m2, dvosoban stan od 80 m2 i trosoban od 120 m2. Arhitekta Rikardo Bofil želeo je da obezbedi bolji i kvalitetniji život ljudi u njegovom projektu, a ta njegova težnja vidi se kroz krovne terase, solarijum, bazen i saunu, rezervisane za stanare.

 

 

Zgrada je dobila ime Muralla Roja, pre svega zbog zidova obojenih različitim tonovima crvene boje, naglašavajući kontrast sa pejzažom. Stepenice i zajedničke površine kojim se cirkuliše po zgradi, s druge strane, tretirane su različitim tonovima plave, od neboplave do indigoplave i ljubičaste, zavisno od vremena. Tim potezom Rikardo Bofil želeo je da napravi kontrast sa nebom. Pa, ako se nađete u ovom delu Španije, ne propustite priliku da se fotografišete uz ovo nestvarno zdanje.

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Instagram