AQUA PARK PETROLAND: LETNJA AVANTURA ZA CELU PORODICU

Dok nas leto ošamućuje svojim visokim temperaturama svi razmišljamo na istu temu – kako i gde da pobegnemo iz grada i negde se rashladimo i dobro provedemo dok konačno ne odemo na godišnji odmor.  Ako ste, na primer, iz Beograda i dosadila vam je Ada i lokalni bazeni, predlažemo vam da krenete put Panonske ravnice i posetite Aqua park Petroland u Bačkom Petrovcu. S obzirom na to da je od Beograda udaljen oko 118 km, odlazak u Petroland pretvorite u mini-putovanje. Najbrže i najlepše je naravno putovati sopstvenim vozilom i do Bačkog Petrovca vozite se novosadskim auto-putem. Kada stignete u Novi Sad tražite skretanje za Rumenku. Put iz Rumenke odvešće vas do Bačkog Petrovca. Pazite kako vozite, jer naši lokalni drumovi su u prilično lošem stanju. E, da – u povratku, kad stignete u Novi Sad, nemojte tražiti putokaz sa natpisom “Beograd”. Nećete ga nigde naći. Vama treba oznaka na kojoj piše “Tranzit” i pratite taj smer kako bi izašli na put u pravcu Beograda.  Agua Park Petroland je prilično prostran i organizovan je na površini od oko 7 hektara,  sa 51.000 m2 zelenih površina. Prvo ćete se susresti sa velikim parkingom (oko 1 ha). Neka vas ne zbune autobusi slovačkih, mađarskih, rumunskih ili hrvatskim tablica. S obzirom na geografski položaj mesta, ovaj vodeni gradić pokazao se kao dobra izletnička destinacija za turiste iz okolnih zemalja. Od ove godine, uprava parka uvela je novinu tj. zabranu te će vas već na parkingu dočekati (istina ne tako upadljive) table sa natpisom “Zabranjeno unošenje ručnih frižidera”. Nešto mora i da se potroši 😉 Što se tiče domaćeg stanovništva, najviše je Novosađana i Beograđana. Srpski jezik jeste zvaničan ali ovde ćete pre svega čuti slovački, mađarski ili rumunski – sasvim opravdano jer većinu stanovništa Bačkog Petrovca čine Slovaci i Mađari. Eto, kao da ste stvarno otputovali negde, sa pasošem :). Presvlačenje je organizovano u velikom šatoru u kome imate ormariće koje možete da iznajmite Pri dolasku dajete 300 dinara za ključ, a po izlasku ga vraćate novac dobijate nazad. Odlazak tročlane porodice u Petroland, za naš standard nije nezanemarljiva stavka. Naprotiv. Ali, svako zadovoljstvo košta, pa i ovo pa ako ste u mogućnosti da svojoj porodici, pre svega deci, omogućite malo letnje avanture, bar jednom tokom sezone – sigurno nećete zažaliti. Te adrenalinske dogodovštine dugo će se prepričavati. A o cenama, malo kasnije…

Od vodenih atrakcija najviše je tobogana. I na svakom se pojednako dobro vrišti! Najjednostavniji, a nekima i najopasniji je “kamikaza” – tobogan sa slobodnim padom. Na njega puštaju i decu od 10 godina. Možda i mlađe ;). Mi smo ga probali sa 10. Ustvari, pravilo je da se na tobogane samostalno puštaju deca koja su viša od 120 cm. Black Hole sa specijalnim efektima osvetljenja čine ovaj tobogan jedinstvenim.

Zatim tu je Twister za dvoje ili troje saputnika u vodenoj avanturi, pa luda vožnja u Crazy Corn-u. King Slide je jedna od najzanimljivih atrakcija u parku, a Tiger jedan od najvećih tobogana. Vožnja Zebra toboganom je neponovljiv osećaj – u jednom momentu se nalazite na desnoj strani, u drugom ste na levoj, okrećete se a onda naglo padate! Rainbow je tobogan sa nekoliko trasa pa je odličan za porodičnu trku “ko će pre da se spusti”. Najviše ga vole deca jer je najbezbedniji i sporiji u odnosu na druge.  

Bazen sa talasima je centralni otvoreni bazen sa doživljajem pravih morskih talasa koji se puštaju u određenom vremenskom intervalu. Dok se talasi ne uključe možete đuskati u ritmu muzike i uz vežbe animir-devojke. Imajte u vidu da je u ovom bazenu uvek gužva, posebno kad krenu talasi. Obod bazena ja težak plićak i tu se najčešće igraju  deca, dok se matorci pretvaraju u “morževe”.  Bazen za relaksaciju najviše voli populacija od 30+ ali zbog tople vode, mehurića i mlaznica – i klincima je ovo jedno od zanimljivih mesta za uživanje. Odličan je za odmor i relaksaciju u toploj geotermalnoj vodi. Uživaćete u vodenoj masaži, odmarati na “vodenim ležaljkama”, u mehurićima, masirati kičmu i vrat pod veoma jakim mlaznicama… Ako volite rafting probajte Divlju reku u kojoj najviše uživaju tinejdžeri. 

Dečji raj je bazen specijalno dizajniran za klince (veoma je plitak, 40 cm). Sastavni deo bazena je dečja kula sa nekoliko tobogana na čijem se vrhu nalazi veliko gusarsko vedro (kanta) koja se puni vodom. Najlepši trenutak je kada se kanta napuni, počne da se nakreće i voda prelije preko cele kule. Fenomenalan doživalja za klince, a i nas starije. I na ovoj kuli ima mnogo mlaznica odličnih za masažu. Iza kule je bazen za najmlađe goste sa igračkama i toboganima prilagođenim njihovom uzrastu. Idealno mesto za zabavu dece!

Ceo kompleks podeljen je na četiri plaže: Panonsku, Frikom, Karipsku i Sportsku plažu. Možete da birate – ili da se  smestite na ležaljke ispod slamnatog suncobrana (Karipska plaža) ili na ležaljke pod zajedničkom, velikom tendom kao što je slučaj sa Frikom plažom. Ona se smatra porodičnom jer je smeštena izmežu Dečjeg raja, Bazena sa talasima i Divlje reke. Najveća je Karipska plaža ispred bazena sa veštačkim talasima koji će vas povremeno podsetiti na one zvuke sa obale mora ;). Sportska plaža predviđena je za aktivan odmor svih posetilaca jer su prostrani travnjaci idealni za razne sportske igre, dok je Panonska plaža najbliža bazenu za relaksaciju, tako da odmah posle opuštajućeg tretmana možete na još malo odmora na svoju ležaljku.

Kompleks aqua parka pokriven je besplatnom bežičnom internet mrežom sa čak 8 Wi-Fi SAT-TRAKT zona. A kad dođe vreme ručka na kraju parka imate nekoliko restorana u kojima se uglavnom priprema roštilj. Naša preporuka je “Oaza” bar čija bašta gleda u Kamikaza i Rainbow tobogan. A cene se kreću ovako: pomfrit – 120 din, palačinka – 180 din, pljeskavica – 250 din, pileća bela vešalica – 300 din, pileći ražnjići – 360 din, pileći batak – 300 din, a muški deo gostiju najčešće bira domaću, ljutu petrovačku kobacicu – 320 din. Espreso je 130, kapućino 150, nes 150, coca-cola, sprite, fanta… 180, limunada 150, ceđena pomorandža je 200, kao i guarana. Točeno pivo od o,5 l je 200 dinara, a 0,33l je od 230 do 300 din, u zavisnosti od “brenda”. Za ručak sa pićem tročlanoj porodici potrebno je 1.500 dinara minimum.
Cena ulaznica: Deca do 90 cm visine ne plaćaju ulaz. Radnim danima cena karte za decu (do 18 godina, kao i za studente od 19 do 26 godina, trudnice, osobe s posebnim potrebama i penzionere) je 700 dinara, a vikendom 800, dok odrasli radnim danima plaćaju ulaznicu po ceni od 900 dinara, dok je vikendom 1.200 dinara. Ako ste đak, student ili penzioner sa sobom ponesite đačku knjižicu, indeks odnosno ček od penzije, dok je trudnicama i osobama sa posebnim potrebama potrebna potvrda lekara.

Kada svedete računicu, za tročlanu porodicu (dvoje odraslih i dete) za karte vam vikendom treba 3.200 dinara, a radnim danima 2.500 dinara. Ručak će vas koštati minimum 1.500 dinara, a za kafa+sok+sladoled… tokom dana treba izdvojiti još 500 ili 1.000 dinara. Na ovo dodajte trošak za gorivo i za putarine. Ako se odlučite da jedan dan provedete na ovom mestu predlažemo vam da probate sve tobogane i sve ostale vodene atrakcije i jednostavno – uživajte sve do 20 časova uveče !

Foto: Ivana Vušković