DOKUMENTARNI FILM O MARIJI KALAS: ISTINA O ŽIVOTU KRALJICE OPERSKE SCENE

Marija Kalas, operska diva božanstvenog glasa, u dokumentarnom filmu Marija Kalas, četiri decenije nakon smrti, priča svoju životnu priču. Publika će, u filmu koji je počeo da se prikazuje u domaćim bioskopima, po prvi put imati priliku da čuje istinu o njenom životu kroz intervjue koji nikada nisu bili objavljeni, kroz retka pisma upućena prijateljima i porodici, kroz ljubavna pisma njenom prvom mužu, kao i kroz pisma Aristotelu Onazisu.
Film počinje neobjavljenim intervjuom koji je Marija dala 1974. godine, odnosno tri godine pre njene smrti. Govorila je o načinu na koji je promenila operu, ali i o svojim kajanjima – naročito o propuštenoj prilici da osnuje porodicu.Mariju Kalas znamo kao jednu od najfascinantnijih ličnosti dvadesetog veka, divu sa naslovnih strana magazina čiji život su pratili skandali. Njen neobičan život može da se uporedi sa romanom ili tragičnom operom. Međutim, reditelj Tom Volf želeo je da otkrije svetu potpuno drugačiju stranu Marije Kalas, pa ćemo u filmu imati priliku da vidimo sukob između njene dve ličnosti – jedne koja je želela svetsku slavu, i druge koja je maštala o jednostavnom životu.
Tom Volf je tri godine putovao po celom svetu i skupljao materijale o životu Marije Kalas koji nikada nisu objavljeni – privatne video snimke na Super 8 i 16mm trakama, fotografije, snimke njenih predstava koje su snimili obožavaoci, intimna pisma i izgubljene intervjue. Film je upotpunjen sjajnim muzičkim numerama, koje takođe nikada nisu objavljene.
Marija Kalas je, do današnjeg dana, jedan od najprodavanijih izvođača klasične muzike na svetu, i jedna od najfascinantnijih ličnosti u istoriji, zbog čega je ostala upamćena kao ikona muzike, kraljica operske scene i “la divina” (besmrtna).

Foto: press