Drama “Mileva Marić Ajnštajn” u Kući Đure Jakšića

mileva marić ajnštajn Milevu Marić Ajnštajn poznajemo kao naučnicu, majku, ženu Alberta Ajnštajna sa kojimje je zajedno stvarala teorije relativiteta, Braunovog kretanja i elektromagnetnog kretanja… Naravno, muž je nastavio s karijerom naučnika a i sa  drugim ženama, dok je ona ostala s porodicom, sa njihovo troje dece, u senci njegovog naučnog rada i uspeha. Celu Nobelovu nagradu 1921. godine Albert šalje svojoj ženi!

Drama Mileva Marić Ajnštajn, autorke Jelene Mile, opisuje odnos dvoje mladih ljudi, Mileve i Alberta, za vreme studija, želju da budu zajedno, kasnije kao muža i ženu, ali i nevolje kroz koje kao prodična zajednica prolaze, muke posle razvoda, koje se prelamaju na deci, naročito Eduardu, kojem je dijagnostikovana manifestna šizofrenija.

Predstava će se održati u u Kući Đure Jakšića (Skadarlija), u petak, 23. jula, u 19.30 časova, Na sceni će se naći Jelena Mila (kao Mileva) i Miloš Anđelković (kao Albert muž i Edurad najmlađi sin). Prva premijera je bila 8. maja 2018. u Stokholmu.

Scenario i režiju potpisuje Jelena Mila, muzika je original zapis, scenografija i rekviziti – Amalia Orfelt, a kostim je radila dizajnerka Dragana Ognjenović.

Cena ulaznice 500 din. / penzioneri i studenti 400 din. Karte se kupuju na ulazu.