DVA JESENJA NOVITETA IZDAVAČKE KUĆE “BOOKA”

Iz izdavačke kuće Booka ovog oktobra stižu tri lepe vesti. Kultni roman Elene Ferante “Mračna kći” konačno je dostupan i na srpskom. Upravo je objavljen i možete ga kupiti u knjižari Bookastore po ceni od 693 dinara.
Leda je razvedena žena srednjih godina posvećena svom poslu učiteljice engleskog jezika i svojim dvema ćerkama. Kad one napuste dom kako bi bile s ocem u Kanadi, umesto očekivane usamljenosti i čežnje za njima, Leda shvata da uživa u slobodi i da joj je život postao lakši i lepši.
Odlučuje da ode na odmor, u mali priobalni grad na jugu Italije gde nakon nekoliko mirnih dana upoznaje neobičnu porodicu koja u njoj izaziva nelagodu i služi kao okidač za talas uspomena na njenu mladost, teške i nekonvencionalne odluke koje je donela kao majka i posledice koje su te odluke ostavile na nju i njenu porodicu.
Naizgled obična priča polako prerasta u jezivo suočavanje sa sopstvenom haotičnom prošlošću.
Drugi Booka jesenji novitet je remek-delo francuske književnosti, višestruko nagrađivani roman (koji mnogi porede sa legendarnom knjigom “Ime ruže”). U pitanju je knjiga “Sedma funkcija jezika” autora Lorana Binea. Čista intelektualno-književna poslastica sada je na promo prodaji za samo 891 dinar u Bookastoru i na sajtu. Rolana Barta, slavnog francuskog filozofa, semiologa i književnog kritičara, pregazi kamionet perionice veša dok se vraćao s ručka s predsedničkim kandidatom Miteranom. Kada se otkrije da mu je tom prilikom ukraden jedan važan i tajanstven dokument, postane jasno da je reč o ubistvu. Istragu će voditi inspektor Žak Bajar, prekaljeni ratni veteran i konzervativac, uz pomoć mladog doktoranda Simona Hercoga, koji predaje semiologiju na levičarskom Unverzitetu u Vensenu. Njih dvojica će se tokom istrage susresti sa mnogim intelektualcima tog vremena, kako iz Francuske tako i iz drugih zemalja. Tu su, između ostalih: Mišel Fuko, Žil Delez, Žak Derida, Julija Kristeva, Filip Solers, Luj Altiser, Elen Siksu, Umberto Eko, Roman Jakobson, Džon Serl… Kada se tome pridodaju bugarske, sovjetske i japanske tajne službe, napuljska Kamora i Crvene brigade, kao i mnogi francuski političari tog vremena, dobije se silno zabavan kriminalistički roman u čijoj osnovi zapravo leži inteligentna, prefinjena i duhovita kritika društva i intelektualne scene tog vremena. Ova knjiga neodredivog žanra, u kojoj autor ispituje granice između fikcije i realnosti, pravi je biser – inteligentan, originalan, istovremeno i zgusnut i duhovit, i čita se u jednom dahu. Ovenčana je mnogim nagradama, među kojima su nagrada Fnac za roman godine i nagrada Interralié, i prevedena je na tridesetak jezika.
Kao i svakog oktobra, u Bookastor knjižari upravo je započela “Velika jesenja akcija”. Booka naslovi (osim nekoliko koji su na promo prodaji) su na popustu od 30% dok su knjige većine drugih izdavača na popustu od 10 do 20%. Akcija traje do 31. oktobra.