“BOL I SLAVA”: FILM PEDRA ALMODOVARA O PREISPITIVANJU ŽIVOTNIH IZBORA

Posle premijernih projekcija na letnjim festivalima film Pedra Almodovara Bol i slava započinje bioskopski život od 24. oktobra. Antonio Banderas, ovogodišnji dobitnik Zlatne palme za najbolju mušku ulogu, tumači lik Salvadora Maljoa koga psihičke i fizičke tegobe sprečavaju da radi ono što najviše voli – da snima filmove. U svojoj izolovanosti on se vraća u prošlost i preispituje izbore koje je napravio. Kroz ovu intimnu dramu prepliću se tri različita razdoblja u njegovom životu: detinjstvo u šezdesetim godinama kada je njegova porodica započela novi život u Valensiji, doživljaj prve želje, boravak u Madridu tokom sedamdesetih, gde pronalazi i gubi prvu veliku ljubav, otkrivanje kinematografije i sadašnjost prepuna praznine. Pisanje sada postaje njegova jedina terapija kroz koju će pokušati da nađe svoj spas.

Prema Almodovaru, film „Bol i slava“ je, sasvim nenamerno, postao treći deo spontano stvorene trilogije kojoj su bile potrebne trideset dve godine da bude završena. Prva dva dela su “Law of Desire” i “Bad Education”. U sva tri ostvarenja glavni junaci su muški likovi koji se bave filmskom režijom i tri kinematografske fikcije su stubovi priča, ali način na koji se ogledaju u stvarnosti, razlikuje se u svakom od njih.
„Bol i slava“ otkriva dve ljubavne priče koje su ostavile veliki trag na glavnog junaka, dve priče određene vremenom i sudbinom koje se jedino mogu rešiti u fikciji.
– Kroz film pratimo Salvadora kroz detinjstvo, zrelo doba do momenta kada ga zatičemo izolovanog, depresivnog, žrtvu raznih bolesti, odsečenog od sveta i iz filma. Poistovećujem se sa svim epohama, znam mesta i osećaje kroz koje lik prolazi. U početku sam sebe uzeo kao referencu, ali kada jednom počnete da pišete, fikcija postavlja svoja pravila i udaljava se od porekla. Stvarnost mi pruža prve redove, ostalo moram da izmislim. Barem, to je igra koju volim da igram – kaže Almodovar koji je ovom filmu dao i jedan poseban, lični pečat.
– Moja kuća je ista kao ona u kojoj živi Banderasov lik. Nameštaj je moj ili je reprodukovan za tu priliku, kao i slike na zidovima. Pokušali smo da napravimo Antonijev lik, posebno njegovu kosu, da izgleda kao moja. Cipele i većina odeće, takođe pripadaju meni. Sećam se da sam tokom proba rekao Antoniju “ako misliš da će ti u bilo kojoj sekvenci pomoći da me imitiraš, možeš to da uradiš. On je rekao, ne, to nije neophodno. I bio je u pravu. Njegov lik nije ja, već je bio u meni – naglasio je Pedro Almodovar.
Filmom „Bol i slava“ Almodovar obeležava osmu saradnju sa Banderasom, šestu sa Penelope Kruz, a posle skoro 30 godina, u njegovom filmu ponovo igra Hulieta Serano, sa kojom je sarađivao na većini svojih filmova iz osamdesetih godina.

 

Foto: press