FILM „VERNOST“: BRZI AUTOMOBILI, TRAGIČNA LJUBAV I VELIKI ULOZI

Krimi-drama Vernost reditelja Majkla Roskama, koja je premijerno prikazana u Srbiji na 46. FEST-u, donosi priču o tragičnoj ljubavi između visoko kotiranog gangstera i mlade devojke koja pripada visokom staležu, ispričanu u pozadini brutalne vladavine kriminalne bande u Briselu.
Majkl Roskam se 2011. godine našao na listi magazina Varajeti „Top 10 reditelja čije filmove bi trebalo pogledati“. U filmu „Vernost“ se ponovo uhvatio u koštac sa svetom bandi i kriminala, ovog puta prožimajući priču snažnim emotivnim linijama i dozom starog holivudskog glamura.
Kada Đino upozna Benedikt, rađa se ljubav na prvi pogled – strastvena, bezuslovna, vatrena. Benedikt radi u porodičnom biznisu, a hobi joj je vožnja trkačkih automobila. Đino je primer dobrog, modernog i zgodnog momka. Međutim, on ima tajnu, i to onu koja može da ugrozi njegov i živote ljudi oko njega. Đino i Benedikt će povesti borbu sa sudbinom kako bi spasili svoju ljubav.
– Briselske bande i trkački automobili bili su mi inspiracija za ovaj film. Međutim, nisam želeo da to bude jedina tema filma, niti da se pretvori u biografsku priču nekog gangstera. Temelj ove priče je ljubav između muškarca i žene, kao i nemogućnost održavanja njihovog odnosa. Njihova ljubav je nemoguća, ne samo zbog različitih karaktera i porekla, već i zbog udaraca koje im sudbina zadaje – objašnjava reditelj Roskam.
U glavnim ulogama našli su se flamanski glumac Matijas Šunarts i francuska glumica Adel Eksarčopulos, poznata po svojoj debitantskoj ulozi u filmu „Plavo je najtoplija boja“. Šunarts je sarađivao sa Roskamom u njegova prethodna dva ostvarenja, a ostvario je značajne uloge i u filmovima poput „Rđe i kosti“ i „Izdaje“.
Film „Vernost“ bio je belgijski kandidat za Oskara, a od ovog meseca se prikazuje u nađim bioskopima.

Foto: press