FÖREMAL: IKEA IMA I KOLEKCIJU LEPIH, RUŽNIH I DIVNIH PREDMETA

Foremal ograničena kolekcija detalja za dom nastala je kao rezultat saradnje poznatog dizajnera keramike Per B. Sundberga i kompanije IKEA. Donosi neočekivane buntovne predmete namenjene kolekcionarima i ljubiteljima jedinstvenih umetničkih dela.
Zaboravite na skandinavski minimalizam, barem na trenutak. Ograničena kolekcija Foremal otkriva novo lice švedskog dizajnerskog nasleđa. Reč je o vazama u obliku lobanje, svećnjacima u obliku psa, kao i mnogim drugim zanimljivim umetničkim delima – ukupno 35 različitih predmeta koji čine ovu kolekciju u isto vreme su i „lepi, i ružni, i divni“.Svećnjak Dve pudlice, 4.299 din.

Foremal ograničena kolekcija sastoji se od neočekivanih printova na tepisima, kutijama, jastucima i pokrivačima, kao i neobičnih keramičkih vaza i svećnjaka u obliku pasa, pečuraka, lobanja i riba. Kolekcija donosi brojne proizvode koji će podstaknuti razgovore – upravo kako bi trebalo da izgledaju pokloni! Nekoliko predmeta je umotano u aluminijum i dolaze u već gotovim, lepim kutijama za poklone, a svaki je inspirisan dizajnerskim nasleđem koje odiše svežinom, modernošću i mirisom novine, u kombinaciji s visokom umetnošću i svakodnevnim šarmom.Sundberg, poznatiji kao Pelle, jedan je od najprovokativnijih švedskih umetnika, poznat po apsurdnom humoru koji unosi u svoj posao.
– Volim da radim stvari na drugačiji način i poigravam se s očekivanjima ljudi. Svaki komad Foremal kolekcije je poseban, više je od same funkcije i nadilazi razumno. Uzimajući nešto što već postoji i kombinujući ga s nečim novim, stvorio sam novi kontekst koji postaje nešto zanimljivo – izjavio je Sundberg.
Ova kolekcija nalazi se upravo na granici gde se ukrasno susreće sa običnim, ružno s divnim, gde se folklor suočava sa stvarnošću. Kao delo švedskog nekonformističkog umetnika, Foremal istražuje drugu stranu švedskog dizajnerskog nasleđa kombinacijom suprotstavljenih stilova i ideja.
Svaki komad ove kolekcije je drugačiji, predstavlja više od funkcije i nadilazi razumno, pa svi oni koji žele pokazati svoju ekscentričnu stranu, sigurno će iz cele linije pronaći barem komad ili dva za sebe.
Ova briljantno bizarna kolekcija dostupna je u robnoj kući IKEA i online.Kutija sa poklopcem, 1.299 din.Lobanja saksija, 2.999 din.Valjkasti jastučić, 1.699 din.Jastuk, 1.999 din.

 

Foto: IKEA press