NEDELJA AUTORSKOG FILMA: POČINJE FESTIVAL FILMOVA DOMAĆIH AUTORA

Projekcijom filma japanskog reditelja Hirokazu Korede Kradljivci u Kombank dvorani, 23. novembra u 20 časova, svečano će biti otvoren 24. Festival autorskog filma. Prodaja ulaznica za ovogodišnji Festival autorskog filma koji će se održati od 23. do 30. novembra, počela je na svim lokacijama održavanja festivala, dok će Dom Omladine Beograda karte pustiti u prodaju u ponedeljak, 19. novembra.
U Glavnom programu biće prikazano 26 ostvarenja, od kojih će se 10 takmičiti za Grand Prix nagradu ‚‚Aleksandar Saša Petrović’’. Filmovi domaćih reditelja u takmičarskom programu su: ‚‚Teret’’ Ognjena Glavonića, ‚‚Ti imaš noć’’ Ivana Salatića i ‚‚Granice, kiše’’ Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića. ‚‚Suton’’ Lasla Nemeša, ‚‚Zaposlena’’ Nikosa Labota, ‚‚Srećan kao Lazaro’’ Alis Ročvočer, ‚‚Ne zanima me da li ćemo se upisati u istoriju kao varvari’’ Radu Žudea… i još mnogo filmova koji su nagrađivani na najvećim svetskim festivalima, biće premijerno prikazani kod nas, upravo na 24. FAF-u.
Svečano zatvaranje Festivala biće održano u Kombank Dvorani 30. novembra, projekcijom filma ‚‚Svi znaju’’ Ašgara Farhadija.
Pored Glavnog programa, tu su i Hrabri Balkan, Bande à part i ACID u okviru Pratećeg programa.
Ono što odlikuje Posebni program ove godine jesu Cinéfondation, Žilnikova internacionala – retrospektiva filmova Želimira Žilnika, ovogodišnjeg laureata Nagrade za životno delo, Omaž Živojinu Pavloviću, Retrospektiva Žak Rivet, IN FOCUS – Filip Grandrije i Priča i autorski film.
I ove godine, Festival autorskog filma domaćin je trećeg modula profesionalnog trening programa Goethe Instituta, First Films First. Jedan od tutora na beogradskom modulu biće i poznati rumunski reditelj Kristi Puju, koji će održati masterklas otvoren za javnost.
Na inicijativu Francuskog instituta, Filmski centar Srbije i Festival autorskog filma organizuju treće izdanje Srpsko-francuskih filmskih susreta Rande vu od 28. do 30. novembra u Kombank dvorani. Cilj susreta je jačanje veza između srpskih i francuskih filmskih profesionalaca i uspostavljanje poslovne saradnje koja vodi većem broju koprodukcija.
Pored Kombank dvorane, koja je glavna lokacija ovogodišnjeg izdanja Festivala, aktivnosti će biti i u Domu omladine Beograda, Dvorani kulturnog centra Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, bioskopu Fontana, Centru za kulturu Vlada Divljan, Domu kulture Studentski grad i Art bioskopu u Kolarčevoj zadužbini.

Foto: press