NOVI PROPISI: PAZITE KOJU OBUĆU BIRATE ZA CINQUE TERRE TURU

Kada su se umorili i uvideli da više posla imaju spasavajući neoprezne turiste nego da se bave svojom primarnom delatnošću, gorski spasioci Nacionalnog parka Cinque Terre predložili su vlastima da na adekvatan način reše ovaj problem. Njihova reakcija bila je sasvim opravdana i dovoljna da se usvoji propis po kome italijanske vlasti zabranjuju turistima da u obilazak čuvene regije Cinque Terre kreću u papučama japankama, štiklama ili sandalama sa tankim kaišićima, jer, u suprotnom će platiti kaznu čak i do 2.500 evra.
Cinque Terre je pitoreskni italijanski gradić na italijanskoj rivijeri koji povezuje pet živopisnih primorskih sela – Riomaggiore, Manarolu, Vernazzu, Cornigliu i Monteroso, godišnje, posebno u letnjoj sezoni, poseti ga i po nekoliko miliona turista. Međutim, većina njih se spremi za turu po morskoj obali, iako obilazak ovih prelepih mesta sa šarenim kućama podrazumeva šetnju kroz uske i strme stazice koje spadaju u red “planinskog terena” s obzirom na to koliko su nezgodne za šetnju.
Vlasti Nacionalnog parka Cinque Terre pokrenuće kampanju kako bi ove godine obavestile posetioce da moraju da budu bolje opremljeni prilikom „planinarenja“ stazama. Turisti koji budu ignorisali date smernice mogli bi da se suoče sa novčanom kaznom u iznosu od 50 evra do 2.500 evra.
– Problem je u tome što ljudi dolaze ovamo misleći da su na moru, ali staze iznad sela su kao planinske – izjavio je Patrizio Scarpellini, šef Nacionalnog parka Cinque Terre i dodao da će nadležni prvo predstaviti kampanju, a onda početi sa kažnjavanjem.

Foto: Instagram