Keramika u kulturi življenja Evrope od baroka do danas

01

Izložba Keramika u kulturi življenja Evrope od baroka do danas postavljena je do 27. juna u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, a ovom izložbom, čiji je organizator Internacionalni muzej keramike u Faenci (Italija), povezano je devet evropskih muzeja koji u svojim kolekcijama imaju značajne zbirke keramike. Osim Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, svoje kolekcije keremičkih predmeta predstavljaju i Državni muzej Porcelanikon iz Zelba (Nemačka), Nacionalni muzej keramike iz Valensije (Španija), Narodni muzej iz Ljubljane (Slovenija), Estonski muzej keramike i porcelana (Estonija), Muzej dekorativne umetnosti iz Praga (Češka), Muzej porcelana iz Rige (Letonija) i Muzej porcelana i galerija u Stouk on Trent (Velika Britanija).

12

 

Devet muzeja predstaviće oko 150 predmeta iz svojih kolekcija keramike, a izložbena postavka je podeljena prema istorijskim periodima i prate je didaktički paneli sa fotografijama iz vremena o kome je reč, kao i kratkim tekstovima. Na jednom mestu može da se prati upotreba keramike i njen razvoj kroz primere iz kulture življenja određene zemalje. Svaki od muzeja učesnika procenio je i analizirao ulogu keramike u životu svoje zemlje tokom vekova, od 1600. godina do današnjih dana. Eksponati su birani ne samo na osnovu toga što čine svojevrstan prikaz istorije keramike, već i kao pokazatelji društveno-antropoloških karakteristika svakog veka. Razmatranje i odabir predmeta – u pogledu oblika, ukrasa i funkcionalnosti – ukazuje na napredak, rast i razvoj jedne epohe i nacije.
Ideja vodilja celog projekta je da kreira novu zajedničku kulturnu baštinu u oblasti keramike, uz postojanje svesti o stalnom napretku na teritoriji Evrope: bogatstvu iskustava koje i predstavlja naše različitosti, sa ciljem, verovatno preambicioznim, a ipak fundamentalnim, da se stvori operativna mreža za inovacije u oblasti keramike na nivou Evrope.

20

 

Foto: Muzej primenjene umetnosti Beograd