ArtLink festival u desetom izdanju izabrao temu “Muzika na tvrđavama, uz zvuke vode”

artlink festival 10. po redu

ArtLink festival, ove godine u svom 10. izdanju, kao deo evropske inicijative Gradovi festivali održava se od 25. juna do 25. septembra, na različitim lokacijama, u nekoliko gradova Srbije. Muzika na tvrđavama, uz zvuke vode, tema su festivala, koji je deo nove evropske platforme Gradovi festivali, zajedno sa nekoliko evropskih gradova i festivala u okviru programa Evropske asocijacije festivala. Festival je i inicijator i nove regionalne platforme za promociju regiona kao kulturno turističke destinacije uz kampanju Umetnici za prirodu uz podršku Fonda za Zapadni Balkan i Evropske Unije.

ArtLink festivala održaće se na nekoliko tvrđava u zemlji

Programi 10. ArtLink festivala ove godine će se odvijati na Beogradskoj tvrđavi, na tvrđavama Golubac grad, Ram, Pirot, Petrovaradin i Felix Romulijana. Umetnici iz Austrije, Belgije, Italije, Danske, Španije, Nemačke, Brazila, Maroka, Egipta, Izraela, Češke, Slovačke, Mađarske i regiona svojim nastupima oživeće neke od najznačajnijih i najlepših spomenika kulture u Srbiji i u isto vreme podržati kampanju za zaštitu prirode. Svečano otvaranje festivala biće na Beogradskoj tvrđavi 25. juna, uz nastup ansambla Janoške, a zatim će se predstaviti pijanisti Dina Bensaid, Adi Nojhaus, Vaško Dantaš, Luis Agus iz Španije, Pablo Rosi, Mohamed Shams, Belgijski duo – harfa i udaraljke, kao i čelisti Izabel Vaz, Jan Fogler, Kamerata Balkanika.

Međunarodni dan Dunava na tvrđavi Ram

Međunarodni dan Dunava biće obeležen 29. juna koncertom na tvrđavi Ram, uz podršku “Srbija voda” i međunarodnog Dunavskog komiteta čiji je Srbija član. Festival će predstaviti i svoje porudžbine, kao i premijerna izvođenje kompozicija srpskih, brazilskih, meksičkih i španskih autora. Ove godine održaće se i muzički maraton, koji će izvesti danski čelista Toke Moldrup, koji će trčati i svirati Baha u 36-kilometarskom maratonu. Partneri u realizaciji ovih programa su Beogradska tvrđava, Tvrđava Golubac grad, Grad Pirot, Kulturni centar Novog Sada, Grad i kulturni centar Zaječar i Evropska asocijacija festivala, a podršku pružaju Grad Beograd, Privredna komora Srbije, Srbija vode, Ambasade Belgije, Španije, Portugala, Maroka, Brazila, Nemačke, Italijanski institut za kulturu, Austrijski kulturni forum, Britansko – srpska privredna komora i klaviri Behštajn na Kojima će se izvoditi pijanistički recital.

Foto: ArtLink festival