DIZAJNERKA INES JANKOVIĆ PREDSTAVILA NOVU KOLEKCIJU NAKITA BIRD IN SPACE

Bird in Space by INES ATELIER5Modna dizajnerka Ines Janković predstavila je u galerije G12 Hub kolekciju nakita BIRD IN SPACE za proleće-leto 2016. Nova linija egzotičnog nakita sastavni je deo brenda INES Atelier i inspirisana je istoimenom skulpturom rumunskog vajara Konstantina Brankuzija.bird in space 2 Bird in Space je remek-delo nastalo 1923. godine, a ono što ga karakteriše je činjenica da se umetnik nije fokusirao na fizičke atribute ptice, već na njene pokrete u letu. Perje i krila su eliminisani, a telo izduženo do granice apstraktnog i futurističkog. Upravo to je bio motiv i pristup na kome je baziran dizajn modela koji čine novu kolekciju.

ines jankovic
Ines Janković u G12 HUB galeriji

Svi komadi nakita izrađeni su u Milanu, u maloj laboratoriji gde su nekada nastajali i oni sa potpisom prestižnih juvelirskih kuća kao što su Bvlgari ili Cartier. Ovde se praktikuje poseban pristup izradi bižuterije, po tradicionalnim metodama starih majstora, što čitavoj kolekciji daje posebnu notu. Samim tim i svaka ogrlica, prsten, narukvica… dobija vanvremensku vrednost i izlazi iz okvira trendy komada. Izlivene forme bakra u kombinaciji sa Swarovski kristalima i različitim završnim obradama dale su moderan i nesvakidašnji izgled nakitu.

bird in space 1Kolekcija sadrži četiri grupe, pre svega, podeljene po boji. Prva je pastelna grupa, u kojoj dominiraju nežni tonovi, sa rodijum završnom obradom. Komadi prepoznatljivi po kamenju “Tiffany” tonova obrađeni su svetlim dvanaestokaratnim zlatom i čine drugu grupu. Potpunu novinu predstavlja galvanizacija u braon pozlati, u kombinacija sa oker, fuksija i deep blue kamenjem, što je karakteristika treće grupe nakita. U poslednjoj grupi akcenat je na antracit prevlaci, kojoj su “suprotstavljeni” neon kristali, koji ujedno predstavljaju i vrhunac kolekcije Bird in Space.

Foto: Miloš Nadaždin (look book fotografije), Jovana Tomašević (sa otvaranja izložbe)