IGRA KRISTALA I SVETLOSTI U PRAGU

01_BOMMA_ZIBA_f_Kristina_Hrabetova

Češki kristal (Bohemian crystal) odavno je poznat našim damama jer se ovim nazivom označava staklo prefinjene obrade. Mladi češki kreativci koji stoje iza brenda Bomma otišli su korak dalje u nadogradnji svog tradicionalnog zanata koji je poznat širom sveta. Ručno rađeno staklo u ovoj manufakturi sada je rezultat istraživačkog rada dizjanera koji su za njegovo dekorisanje primenili tehnologiju mašinskog katinga (cutting). Bomma komadi izloženi su u češkim i drugim galerijama u svetu (La Rinascente u Milanu, Fiona Barratt-Campbell u Londonu).

Ignis_2

U nastojanju da šire sagleda odnos kristala i svetla u prostoru, Bomma je u glavnom gradu Češke priredila izložbu Incident Ray na kojoj su prezentovane brušene ploče koje je britanski dizajner Adrian Peach za ovaj brend projektovao.

factory (4)

Slavni dizajner poznat je po istraživanju svetla i njegovih efekata kao i radovima za Artemide, Fontana Arte, Guzzini i druge. Izložba kristala koje je Peach osmislio posvećena je osobinama svetlosti, njenoj neuhvatljivosti i nepredvidivosti u kontekstu dizajna u čijoj osnovi je kontrola stvaralačkog procesa – reflektujući apstraktne forme unutar i izvan izložbenog prostora, ispred kojeg prolaze posmatrači, kristalni objekti i svetlost oko njih postaju suština ambijenta.

Ziba

 

Foto: Bomma