MAKARONSI SA DVA FILA: RECEPT POSLASTIČARA PETRA ŽULJEVIĆA SA KITCHEN TV

Poslastičar Petar Žuljević, šef smene u poslastičarnici hotela Crown Plaza i autor emisije Sa slatkim na ti na Kitchen TV (MTS TV, kanal 265) priprema odlične domaće makarons kolačiće. Evo Petrovog recepta pa ako do sada niste probali da napravite ove popularne kolačiće – vreme je da probate.

Za osnovu (kolačiće) od sastojaka vam je potrebno:
230 g šećera
120 g bademovog brašna
140 g belanaca
70 g kristal šećera
boja za kolače

Sastojci za kremove:
Prvi krem
150 g bele čokolade
150 ml slatke pavlake za kuvanje
1 šipka burbon vanile

Drugi krem
150 g crne čokolade
150 ml slatke pavlake za kuvanje
50 g margarina sa ukusom vanile
50 g džema od kajsija

Priprema:
Belanca i kristal šećer staviti u stoni mikser da se polako mute u lepu, čvrstu masu ( ili mutite ručnim mikserom). Za to vreme pomešati bademovo brašno i šećer u prahu i prosejati ih par puta (što se više puta proseje to je bolje a masa će biti finija). Kada se belanca umute u čvrst sneg isključiti mikser i dodati polovinu prosejane mase i polako špatulom sve izmešati, pa zatim dodati drugu polovinu i sve lepo sjediniti. Dobijenu masu podeliti u tri dela i u svaki deo dodati malo boje (boju dodavati po želji a jačinu boje određujete sami), sve lepo izmešati špatulom i dobijene mase sipati u dresir džakove (špriceve), pa masu izlivati na papir za pečenje. Pleh sa naprskanim makaronsima lupiti par puta o radnu površinu da se izbije vazduh, pa sve ostaviti 40 minuta na sobnoj temperaturi da se malo prosuši i uhvati korica. Zatim ih peći u zagrejanoj rerni 25 minuta na 133 stepena. Pečene makaronse izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohlade.

Prvi krem – staviti slatku pavlaku za kuvanje na šporet da provri pa je preliti preko crne čokolade i sve lepo izmešati, dodati margarin i još malo izmešati kako bi se margarin otopio i masa postala kompaktna. Dobijenu masu ostaviti da se ohladi.

Drugi krem – staviti slatku pavlaku za kuvanje na šporet da provri, pa je preliti preko bele čokolade i sve lepo izmešati, dodati šipku vanile i još malo izmešati kako bi se dobila kompaktna masa. Dobijenu masu ostaviti da se ohladi.

Filovanje – na dno makaronsa naprskati u krug beli fil, pa u sredinu malo džema od kajsije i poklopiti drugim makaronsom, a isto uraditi i sa crnim kremom. Makaronse možete puniti samo crnim ili samo belim kremom.
Osim na tacnama i etažerima, makaornse, kakao Petar predlaže, možete služiti i u čašama. Prijatno!

Foto: Kitchen TV