NAKIT BOŠKOVIĆ: ISPREPLETENI SIMBOLI VEČNOSTI

poyivnica boskovic

Držeći se verovanja da su jedino umetnička dela trajne vrednosti, porodica Bošković – Miroslava, Siniša, Zoran i Sanja, otvorila je prvu privatnu galeriju umetničkih dela u Vojvodini i to davne 1986. godine. Bio je to izraz njihovog kulturnog kapitala, a poslednjih 9 godina iz njihove radionice izlaze sjajne kolekcije unikatnog metalnog nakita sa etiketom Nakit Bošković.

29881_400363064694_1641662_n

Ručno preplitanje i savijanje bakarne žice (koja se posrebruje ili pozlaćuje), kao i mesingane ili srebrne žice poznato je kao izrada nakita starim tehnikama Vikinga, Kelta i Egipćana. Boškovići smatraju da umetnost oplemenjuje, a njihov osnovni motiv je spirala kao simbol večnosti. Svojom čvrstoćom i materijalnošću Nakit Bošković pripada muškarcu, ali svojim oblim, vazdušastim prepletima pripada ženi. To je ideja iskazana u formi savijene, prepletene, ravne žice koja daje elemente, a njihovim spajanjem dobijaju se trajni oblici samonoseće čvrstine. Unikatnost proizilazi iz činjenice da se rad obavlja ručno, naravno, uz pomagala različitih formi. Ali ručni rad, čak i na stalnoj formi, daje uvek različite dimenzije, jer ma koliko ruka bila vešta, ona varira snagom, brzinom i vremenom delovanja, što zavisi od psihološkog trenutka.Takav nakit predstavlja modni izraz, jer moda je stanje duha koji nešto proglašava aktuelnim.

29881_400363054694_5519592_n

Nakit Bošković je moderan jer je poseban, van tehnološko-industrijskog dizajna i miljea, te stiče pravo na status nosioca mode. Izložba Nakita Bošković otvorena je do 17.oktobra u Maloj galeriji ULUPUDS, Uzun Mirkova 12, Beograd.

Foto: press