POSLASTICE SA DOMAĆEG TV KANALA KITCHEN TV: ŠARENI EKLERI SA DUPLIM FILOM

Među već postojećim raznovrsnim poslasticama ekler se kao novoosmišljeni dezert u Francuskoj pojavio u 19 veku. Istorija beleži da ga je prvi napravio francuski šef Antonin Carême (1784–1833) a prvi recept na engleskom jeziku za pripremu eklera mogao je da se pročita u ” Boston Cooking School Cook Book” by Mrs. D.A. Lincoln, objavljenoj 1884. U vreme kada se u izlogu staklenih vitrina pojavio u našim poslastičarnicama, tamo negde osamdesetih godina prošlog veka, među svim tim slatkim starosedeocima poput šampite, kremite, baklave, tulumbe… – ekler je izgledao kao težak “fenseraj” od kojeg su mnogi zazirali što zbog nepoznatog iskustva na nepcima, što zbog “malo jače” cene u odnosu postojeću ponudu.
Poslastičarska zvezda domaćeg kulinarskog Kitchen TV kanala (MTS, 265 kanal) Petar Žuljević u svojoj emisiji “Sa slatkim na ti” eklere pravi u modernom maniru, u više boja, sa dva fila, ukrašene raznim poslastičarskim detaljima poput šarenih mrvica, perlica, cvetića…
Sastojci
250 g brašna
250 g margarina sa maslacem
250 ml vode
8 jaja

Krem
250 ml mleka
100 g šećera
4 žumanca
1 šipka burbon vanile
65 g gustina
100 g ulupanog šlaga

Crni genaž
200 g crne čokolade
200 ml slatke pavlake za kuvanje
100 g ulupanog šlaga

Beli genaž
200 g bele čokolade
200 ml slatke pavlake za kuvanje
100 g ulupanog šlaga

Dekoracija
200 g bele čoklade
100 g crne čokolade
boja za kolače
šarene mrvice

Margarin i vodu staviti na tihu vatru da prokuvaju a zatim im, uz stalno mešanje, dodati brašno kako bi se dobila lepa, kompaktna masa. Skinuti sa šporeta i uz stalno mešanje dodavati jedno po jedno jaje. Masu sipati u dresir džak i na papir za pečenje zvezdastim nastavakom za šaranje torti špricati eklere dužine 10 cm, pa ih peći 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Krem – 250 ml mleka sa šećerom staviti na tihu vatru da provri, dodati štapić vanile, pomešati žumanca sa gustinom, pa dodati kipućem mleku i lepo spojiti krem uz stalno mešanje. Ostaviti krem da se ohladi pa ga mutiti mikserom i dodati 100 g ulupanog šlaga.
Ugrejati slatku pavlaku za kuvanje, pa preliti preko crne i bele čokolade. Kremove lepo izmešati da se čokolada otopi i dobije kompakta masa. Ostaviti kremove da se ohlade, pa dodati po 100 g ulupanog šlaga u svaki krem i špatulom izmešati.
Staviti na paru da se otopi 200 g bele čokolade, pa kad se otopi podeliti je u tri dela i u svaki dodati jestivu boju za kolače. Otopiti i crnu čokoladu na pari, pa u otopljene i obojene čokolade umakati gornji deo eklera. Eklere ostaviti u frižideru 10-15 minuta da se čokolada stegne, pa ih seći nožem. Donji deo eklera puniti kremom i poklopiti sa poklopcem koji je umočen u čokoladu. Po čokoladi posuti malo šarenih mrvica, perlica ili ih ukrasiti po želji.

Foto: kitchentv.rs