Audijencija: Politički satirikon sa Miodragom Radonjićem i Nikolom Rakočevićem

Predstava Audijencija iz 1975. prvi je komad Vaclava Havela koji oživljavaju Miodrag Radonjić i Nikola Rakočević. Komad koji je svoji premijeru doživeo još 1981. godine, u Ateljeu 212,  a glavne likove igrali su Bora Todorović i Petar Kralj predstavlja politički satirikon iz doba Čehoslovačke i kulta ličnosti. Radi se o jednočinki zasnovanoj na dijalogu između glavnog lika i njegovog poslodavca, pivara Sladeka, zaduženog za špijuniranje svog sagovornika. Kako je Havel, u vreme kada je napisao dramu, bio zabranjen pisac, delo je izvođeno krišom, u sobama umesto u pozorišnim prostorima. Intrigantna prošlost Audijencije čine je i danas izuzetno zanimljivom i provokativnom. Naizgled običan, prozaičan, gotovo prijateljski razgovor, krije u sebi puno više od puste razmene, skoro pa najobičnijih porodičnih informacija, muških tajni itd. Sam tekst na duhovit način problematizuje kako se osećaju i šta misle ljudi koji su pristali da neko drugi razmišlja umesto njih.

– Velika je odgovornost kada igrate komad koji je sa velikim uspehom već izvođen kod nas od strane velikih glumaca. Nama je to podstrek i nadamo se da ćemo napraviti i našu “Audijenciju” koja će se dugo igrati. Mi smo se spontano okupili, bez velikih pretenzija, i iz dosadašnjeg iskustva mi se čini da je to skoro uvek najbolji način za stvaranje. Zadovoljstvo nam je da radimo zajedno i radujemo se svakoj probi. Siguran sam da ćemo ujedno i zabaviti publiku, ali i da će se veoma zamisliti. Radnja se odigrava u pivari u kojoj radnik pivare i njegov direktor vode neobičan razgovor, koji će nasmejati publiku, ali i ostaviti dubok utisak –  izjavio je Miodrag Radonjić.

Režiju potpisuje višestruko nagrađivani pozorišni reditelj Milan Nešković,a produkciju Scena ASM. Premijera je zakazana za 20. mart, u 19 časova, u Akademiji 28, a prva repriza je 21. marta, za ograničen broj ljudi, uz poštovanje svih epidemiloških mera. Ulaznice po ceni od 1.000 i 1.200 dinara mogu se nabaviti na blagajni Akademije 28 i u sistemu tickets.rs.

Foto: Alex Dmitrović