PREMIJERNO OTVARANJE DOMA JEVREMA GRUJIĆA U NOĆI MUZEJA

Pozlacena skrinja za liker kraljevski poklon Obrenovica
Pozlaćena škrinja za liker od bronze i kristala, svadbeni dar kraljevske porodice Obrenović

Novi muzejski prostor u Domu Jevrema Grujića (Svetogorska 17) biće premijerno otvoren u Noći muzeja, 16. maja, a u ovom jedinstvenom spomeniku kulture posetioci će moći da vide zbirku od više od 400 umetničkih predmeta sakupljanih tokom dva veka tradicije jedne dipolamtske porodice. Pozivamo vas da zavirite u ovaj prostor i otkrijete skriveno blago porodice Grujić – da dodirnete pušku Hajduk Veljka, pogledate kako je izgledala najstarija venčanica u Srbiji i zaplešete u prvoj srpskoj diskoteci na Balkanu.

Skriveno blago 1
Skriveno blago u Domu Jevrema Grujića

U autentičnom ambijentu gradske vile iz 1894. godine, sagrađene po projektu poznatog beogradskog arhitekte Milana Kapetanovića, posetioci će biti u prilici da vide dela najznačajnijih srpskih slikara: Paje Jovanovića, Uroša Predića, Steve Todorovića, Uroša Koneževića, Zore Petrović, Ivana Tabakovića i drugih, a izložene će biti i skulpture i stilski nameštaj.

Oruzje iz prvog i drugog srpskog ustanka
Oružje iz Prvog i Drugog srpskog ustanka

Postavka je dopunjena i zbirkom oružja iz Prvog i Drugog srpskog ustanka u kojoj se nalazi i puška Hajduk Veljka. Jedan od najatraktivnijih eksponata je pozlaćena škrinja od bronze i kristala, svadbeni dar kraljevske porodice Obrenović, kao i najstarija venčanica u Srbiji, izrađena 1856. godine.

Prva Diskoteka 1967
Prva diskoteka na Balkanu – Kod Laze Šećera, 1967.

A da li ste znali da je prva diskoteka na Balkanu bila baš u Beogradu? I to u podrumu Doma Jevrema Grujića. Ova malo poznata činjenica našoj javnosti uvešće vas u doba 1967. kada je otvorena ta čuvena diskoteka Kod Laze Šećera koja je bila stecište beogradskog noćnog života, ali obavezna stanica za svetske zvezde poput Omara Šarifa, Marize Berenson, Alena Delona i drugih poznatih javnih ličnosti iz sveta. Diskoteka je zatvorena posle godinu dana jer je, kako su pisali tadašnji mediji, kvarila tadašnju naprednu socijalističku omladinu. Neka Noć muzeja bude odličan povod da se bar na jednu noć vratite u vreme carovanja mini-suknji, Rolingstonsa, Endija Vorhola i uživajte u hitovima iz šezdestih godina uz fotografije iz vremena kad ste u Diskoteci kod Laze morali da budete viđeni. Pokrovitelj postavke je Hemofarm Fondacija koja će organizovati zanimljivu aktivaciju za posetioce koja će ih vraćati u prošlost.

Foto: Press