Bečki umetnički kolektiv “room69” kreirao virtuelnu parking garažu u Cetinjskoj 15

Bečki umetnički kolektiv room69 predstaviće se u galeriji Monolog na izložbi pod nazivom “Balansiranje kroz prelamanje svetlosti. Betonske dubine”. Izložba se otvara u subotu, 17. decembra, od 19 časova, a inspirisana je legendarnim parkingom u Cetinjskoj 15, okolnim barovima i noćnim životom. Kolektiv “room69” stvara estetske univerzume i u analognom i u virtuelnom svetu, a oko lokacije galerije Monolog izgradili su virtuelnu parking garažu – izložbu koja će zauvek ostati otvorena i dostupna posmatračima. Njihovom intervencijom ta lokacija postala je i zvanični deo Google map.

room69

Kolektiv room69 kreirao i bezbedno i nesigurno mesto

Tokom ove ekspedicije u futurističko nepoznato posetilac se susreće sa skulpturama i instalacijama, umetničkim manifestacijama nastalih u virtuelnom prostoru, ali i prisustvom skulptura u fizičkom prostoru galerije, koje su umetnici kreirali za potrebe izložbe. Polazeći od ideje prelaska iz dana u noć, svetla u tamu, bezbednog u nesigurno, i mesta gde se ova tranzicija svetla i situacija nalazi, room69 kreirao je prostor koji u isto vreme predstavlja mesto skloništa (dan) i zlokobne opasnosti (noć). Interaktivna garaža biće projektovana u okviru izložbe i omogućiće angažovanje korisnika, koji će imati kontrolu nad onim što vidi, dok će objekti u virtuelnoj instalaciji imati različite oblike u zavisnosti od tačke gledišta posetioca. Pored okruženja, skulptura i interaktivnosti, instalaciju će pratiti posebno kreirani višekanalni audio rad koji doprinosi atmosferi i prati skulpture.

Izložba je otvorena do 15. januara

– Virtuelno okruženje zasićeno je narandžastom bojom koja podseća na sumrak, kako sunce zalazi i nastupa prelaz, zlatni čas, ili u našem slučaju – čas koji se nikada ne menja. Želimo da se fokusiramo na mesto između, mesto koje može da bude pozitivno ili negativno, dvosmisleno mesto koje traje večno – istakao je kolektiv room69.
Zajedno sa kolektivom room69 i kustosima Denisom Leom Hegićem i Janom Gustavom Fidlerom, galerija Monolog će otvoriti svoja virtuelna i fizička vrata u okviru izložbe „Balansiranje kroz prelamanje svetlosti. Betonske dubine“ u svakog dana od 17 do 21 čas. Postavka bečkog kolektiva room69 biće dostupna posetiocima do 15. januara.

umetnički kolektiv room69

Umetnički kolektiv room69 stvara nove medijske umetnosti i instalacije

Room69 je interdisciplinarni umetnički kolektiv sa sedištem u Beču, koji razvija progresivne izložbene formate, nove medijske umetnosti i instalacije. Kolektiv čine Hannah Neckel, Maximilian Prag, Josepha Erdbauer, Cristian Anutoiu, Lukas Dworschak, Brooklyn J. Pakathi i Roman Fleischmann. Kolektivno rade kao umetnici, kustosi, producenti i istraživači, ali deluju i nezavisno, rotaciono raspoređujući uloge kako bi proširili definicije umetničke prakse – svaki član ima jednaku i raznoliku funkciju u upravljanju kolektivom.

Galerija Monolog osnovana je u Beogradu 2022. godine i, kao ogranak berlinskog Museum of Now (MON), posvećena je otkrivanju i aktivnoj promociji nove srpske savremene scene – kako u Beogradu tako i na međunarodnom tržištu. Blizina cajtgajstu beogradske scene izuzetno je važna za aktivnost galerije. Zato se i nalazi u centru beogradskog noćnog života u Cetinjskoj ulici, sa pogledom na čuveni parking, kojim se i ova predstojeća izložba bečkog umetničkog kolektiva posvećuje. Kustosi izložbe „Balansiranje kroz prelamanje svetlosti. Betonske dubine“ su Denis Leo Hegić i Jan Gustav Fidler – direktori Museum of Now (MON) i osnivači galerije Monolog.

Foto: room69