Za štikle je još rano

Kakve će cipele biti u trendu ove 2021, ili bar proleća i leta? Šta mislite? Pa baletanke, odnosno udobne ravne cipele. Za štikle je još rano. Moglo bi se reći da su tako razmišljali i modni dizajneri kada su prošle godine spremali kolekcije za sezonu proleće/leto 2021.

Udobne, neopterećujuće baletanke

Baletanke, one klasične ili one revidiranog dizajna, nosiće se ove godine. Godine za koju niko jošne može da kaže da će biti mnogo bolja od prethodne. Pandemija još traje, pa samim ti i izolacija ljudi, distanca, rad od kuće… Pa logično je da se niko nije bavio zavodljivim štiklama. Akcenat je ipak stavljen na udobnu, neopterećujuću obuću. Za šetnju, za odlazak do marketa ili povremeni boravak u kancelariji.

Brigitte i Audrey pretvorile ih u ikone

Možda niste znali, ali baletanke se nose još od Francuske revolucije. U Francuskoj ih je pedestih godina 20. veka prvi put lansirao Rose Repetto. Zatim ih je Capezio napravio od lakovane kože, sa trakama za zglobove. Filmske zvezde poput Brigitte Bardot i Audrey Hepburn pretvorile su obične ravne cipelice u ikoničnu i bezvremenu cipelu.

Savremene reinterpretacije

U kolekcijama proleće/leto 2021. modeli uspevaju da prevaziđu svoju klasični oblik i pojavljuju se u izuzetno savremenim reinterpretacijama. I – izgledaju sasvim dobro. U kolekciji kuće Valentino dominira ikonični špicasti model čuvenog Rockstud modela. Ravne, sa krupnim nitnama u raznim, živim bojama. Model je nazvan Valentino Garavani Roman Stud. Dior se fokusira na dve verzije – obe sa vezicama oko gležnja i okruglinom na prstima, perforirane, savršene za leto. Metalni odsjaj, ukrštene trake i mašnice na baletankma brenda Simone Rocha. Uostalom, nema prikladnije obuće za kolekciju koja je inspirisana viktorijanskim lutkama.valentino proleće leto 2021VALENTINO

DIOR
SIMONA ROCHA
DOLCE & GABBANA
MAX MARA
SIMONE ROCHA
VALENTINO
CHANEL
HERMES
PRADA