DODELJENE NAGRADE 37. SALONA ARHITEKTURE KOJI SE TRADICIONALNO ODRŽAVA U MUZEJU PRIMENJENE UMETNOSTI U BEOGRADU

01 GRAND PRIX 37. Salona arh. 2015 a
Grand Prix 37. salona arhitekrure: Đorđe Stojanović, Vladimir Popović i Milutin Cerović, Kuća na Kopaoniku (2010-2014)

Ovogodišnji 37. Salon arhitekture održava se tradicionalno u Muzeju primenjene umetnosti i protiče u znaku slogana AfirmAcijA koji treba da naglasi značaj relacije Arhitekta – Arhitektura – Akcija/Afirmacija. Namera organizatora Salona je da se prikaže, preispita, sagleda i afirmiše kompleksno polje savremene arhitekture u njegovim brojnim kontradiktornostima i aspektima jer arhitektura „pravi“ i „zauzima“ prostor i ima dugotrajno dejstvo na kulturu življenja i odnosa stanovnika, kao i na sliku samog grada.

02 NAGRADA za arhitekturu AGM_blok_61_vrtic-3
2. nagrada, iz kategorije Arhitektura za afirmaciju međuprostora, dodeljena je Borislavu Petroviću, Ivanu Raškoviću, Aleksandru Tomiću, Nadi Jelić, Nikoli Stojkoviću, Luki Ostojiću i Anđelki Murić za Obdanište u Bloku 61 u Beogradu

Salon arhitekture kao prvorazredna arhitektonska manifestacija, više od četrdeset godina svakog proleća u galerijama Muzeja, okuplja brojne arhitekte iz zemlje, regije i inostranstva. Osim glavne sekcije, gde su izloženi selektirani radovi u više kategorija (u formi plakata, fotografija, maketa, planova, publikacija, videomaterijala) koji su pristigli na konkurs, dodatnu dinamiku i aktuelnost donosi prateći program Salona.

03 NAGRADA EKSPERIMENT I ISTRAZIVANJE Izlozba bioskopa
3. nagrada, iz kategorije Eksperiment i istraživanje, dodeljena je Branku Stanojeviću za rad Izložba bioskopa

Predstavljen je veliki broj gostiju iz zemlje i inostranstva kao i brojne teme bitne za savremenu arhitekturu i društvo. Studentska i druga zainteresovana publika ima priliku da direktno učestvuje u okviru izložbi, eksperimentalnih i edukativnih radionica, tribina i predavanja.

04 NAGRADA ENTERIJER nova-iskra
4. nagrada, iz kategorije Enterijer dodeljena je studiju Petokraka (Aleksa Bjelović i Milica Maksimović) za realizovani enterijer dizajn inkubator Nova iskra

Ove godine je organizacija Salona značajno unapređena uvođenjem posebnog softvera za prijavljivanje učesnika elektronskim putem, a preko posebnog sajta salonarhitekture.rs. Osim transparentnijeg načina prijavljivanja, ova tehnološka inovacija je i članovima žirija omogućila bolje sagledavanje svih pristiglih radova i olakšala rad prilikom selekcije za izlaganje.

Sve detaljnije informacije o programu 37. Salona arhitekture dostupne su na sajtu Muzeja primenjene umetnosti www.mpu.rs.
Foto: MPU