DRUGI LETNJI SALON GALERIJE ŠTAB: UMETNIČKI IZRAZ KROZ RAZLIČITE MEDIJE

Milan_Hrnjazovic_foto Embrace, oil on canvas 100x140cm  (39x55in), 2014
Milan Hrnjazović, foto Embrace, oil on canvas, 100x140cm

Beogradska galerija ŠTAB i ovog leta organizuje godišnju manifestaciju Drugi letnji salon, koji počinje 26. juna i trajaće do 3. jula. Letnji salon galerije ŠTAB koncipiran je kao kolektivna izložba koja okuplja zapažene umetnike mlađe generacije iz Srbije i regiona, umetnike koji se izražavaju kroz klasične medije (skulpturu i slikarstvo), kao i one koji svoje zamisli realizuju u novim medijima (audio-vizuelne instalacije, eksperimentalnu muzika…). Druga po redu smotra mladih autora je predstavljanje onih umetničkih imena, koja su u prethodnoj izlagačkoj sezoni postigla značajne uspehe na našoj i međunarodnoj sceni.

cover4

Ove godine, na letnjem salonu predstaviće se umetnici koji se bave figuracijom i pitanjem odnosa prema ljudskom telu i telesnosti, kao i njihovim smeštanjem u različite kontekste i narative. Reč je o autorima (kako u uvodnom tekstu kataloga izložbe kaže slikar Srđan Đile Marković) “najnovije figuracije” kao što su: Ivan Jovanović, Saša Marjanović, Maja Obradović, Dragana Grujičić, Ivana Živić, Milan Hrnjazović, Davor Gromilović, Marko Tubić, Damjan Kovaćević, Aleksandar Branković, Arpad Slancik, Miloš Đorđević. Srđan Đile Marković ne libi se da kaže ono što svi drugi misle – Telo je odavno unosan biznis. Na svaki način treba održati interes. Prirodnosti jednostavno nema mesta!

Aleksandar B Zvucna viljuska
Aleksandar Branković, Zvučna viljuška

Sa Drugog letnjeg salona izdvajamo i dve večeri muzičkog programa posvećene eksperimentalnom zvuku koji će, po rečima selektora Svetlane Maraš, raznovrsne muzičke pristupe predstaviti u galerijskom kontekstu, kroz žive nastupe domaćih muzičara. To će biti prilika da u specifičnom ambijentu izložbenog prostora čujemo Umbru, Duo Marije Balubdžić i Zoje Borovčanin, Popscotch radio DJs – Marka Milićevića i Le Blue Du Ciel (27. juna, 20. 30h), kao i Nenada Markovića – Musikaliszer Pinkos i ImprovE kolektiv (28. juna, 20.30h).

1dan_MARIJAZOJA(photobyIvanaCutura)
MARIJA ZOJA, photo by Ivana Čutura
2_danNENADMARKOVIC
Nenad Marković – Musikaliszer Pinkos

Petog dana Salona, 30. juna, od 21 čas), nastupiće Vladimir Smolyakov sa svojim eksperimentalnim projektom WDWRM (RUS) koji kombinuje različite žanrove, od sirove elektronike do mračnog ambijenta, sa ciljem da projektuje i vodi svoju publiku kroz pun spektar emotivnih stanja. Završno veče Letnjeg salona galerije ŠTAB, 3. jula, od 21 sat, rezervisano je za SPKTRL festival na kome će se javnosti predstaviti mladi audio-vizuelni umetnici i njihov rad. Kroz seriju kratkih performansa, pet izvođaća će, na sebi svojstven način, predstaviti različite pristupe VJ-ingu, vizuelnom narativu i generativnoj umetnosti, kroz sinesteziju zvuka i slike, a u cilju kreiranja jedinstvenog iskustva, u čemu će pomoći i prilagođen izgled galerijskog prostora tokom održavanja festivala. Na SPKTRL festivalu bićete u prilici da vidite i čujete Milana Ličinu a.k.a Sinhroma/Hostile Takeover Visual Lab, Mariju Ličinu a.k.a Angeldust/Hostile Takeover Visual Lab, Stefana Ćirića a.k.a Drop/Lapot, Valeriju Balaž a.k.a Val De Vil i Marinu Rajić a.k.a Marina Macabre + Tearpalm/C L VRS/VIIIO.

Svečano otvaranje zakazano je 26. juna, u 20.30 časova, uz dobru svirku grupe Gospodin Skitnica, Darka Džambasova (Svingersko veče) i Jasne Mark (Akademija Desire).                                         Dobrodošli u Galeriju ŠTAB!  Crnogorska 10, Savamala

Foto: Press