PREMIJERA NA KANALU VIASAT HISTORY: TRAGIČNA SUDBINA RUSKIH PRINCEZA

Tragicna sudbina ruskih princezaOd ponedeljka, 6. jula gledoaci Viasat History kanala biće u prilici da, iza lepih haljina i formalnih portreta, kroz serijal Tragična sudbina ruskih princeza, upoznaju prava lica četiri ćerke ruskog cara Nikolaja II.Kombinujući intervjue sa vodećim istoričarima i fascinantne arhivske snimke, ova serija fokusira se na četiri ćerke cara Nikolaja II, otkrivajući stvarne devojke iza tih bajkovitih likova. Olga, Tatjana, Marija i Anastasja, bile su najviše fotografisane princeze svog vremena. Privlačile su fanatičnu pažnju javnosti, baš poput britanske princeze Dajane. Ipak, njihovi javni profili bili su samo maska za te izolovane devojke neobičnog vaspitanja. S obzirom na to da su princeze nemilosrdno ubijene 17. jula 1918. godine, u seriji Tragična sudbina ruskih princeza ima iznenađujuće mnogo činjenica, posebno što su se njima bavile generacije strastvenih istoričara, poput Orlanda Fajdžiza i Daglasa Smita. Sačuvane fotografije i poneki snimak otkrivaju da su sve četiri princeze bile lepe, naročito drugorođena Tatjana. Ipak, lepota im nije pomogla da privuku pažnju svojih roditelja koji su se, veoma apsurdno, sasvim okrenuli sinu, hemofiličaru Alekseju.

Nikolaj i njegova žena Aleksandra izolovali su svoje četiri kćeri i sklonili ih iz državnih protokola, sve do njihovog fatalnog kraja. Roditelji su princeze tretirali poput amorfne jedinke koju su nazivali OTMA, po akronimu njihovih krštenih imena. Retko su napuštale odaje svoje palate, imale su vrlo malo prijatelja i gotovo da ništa nisu znale o svetu koji ih okružuje. Jedan od retkih ljudi sa kojim su sestre postale iskreno bliske, bio je kontroverzni duhovni savetnik njihovih roditelja, Raspućin – jedina osoba koja je umela da ublaži Aleksejeve patnje. Posmrtno, princeze su postale poštovane u Ruskoj pravoslavnoj crkvi, ali to skoro mistično poštovanje nije bilo izazvano njihovom lepotom ili tragedijom njihovog kraja, već samom činjenicom da su stradale i pre nego što su mogle postati išta drugo do prelepa enigma.
Prva epizoda serijala o sudbini ruskih princeza biće prikazana u ponedeljak, 6. jula, u 21 sat, a druga je na programu Viasat History kanala sledećeg ponedeljka, 13. jula, u isto vreme.
Foto: Viasat History press