Vertikalne prirodne skulpture

Foto @eyeswoon

Globalni karantin pokrenuo je kod ljudi razne emocije. Posledice višemesečnog karantina i boravak u kući u mnogima su probudile duboku žudnju za ponovnim povezivanjem sa prirodom. To je verovatno razlog što su mnogi od nas počeli da pronalaze i stvaraju prirodne lepote u kući. A i priroda je počela da nam ulazi u kuću, prvo kroz mnogo cveća i mini baštica na prozorima, balkonima i krovovima. Zatim su se pojavile ukrasne grane. Prave, prirodne. Smeštene u velikim ćupovima/vazama.

Dizajnerski fenomen

Ako postoji osoba koja je ovaj trend zaista pretvorila u popularnu kulturu i fenomen dizajna, to je Athena Calderone. Svoju ideju podelila je na Instagram profilu i pretvorila je u trend uređenja enterijera.
– Volim uvek da imam nešto sezonsko i prirodno u svom domu. Prirodu kao skulpturu koja popunjava vertikalni prostor. Pomalo divlju i neposlušnu prirodu grana u prefinjenom prostoru – objasnila je Athena.

Korisni saveti za stilizovanje

Kada se baš posvetila ovom enterijerskom projektu Athena je počela da istražuje sve opcije. Otuda ima i niz saveta kako stilizovati ukrasne grane u vazama i šta biste trebalo da uzmete u obzir prilikom isecanja, aranžiranja i njihovog oblikovanja.
– Kada grane isečete dobro ih otresite da ne bi u kuću uneli neki insekt
– Koristite oštre baštenske makaze ili klješta
– Proverite da niste izabrali otrovnu granu, posebno ako u kući imate decu ili kućne ljubimce
– Kada su grane sveže dodajte vodu u vazu, a zatim ih pustite da se osuše
– Čekićem razbijte dno grane, mesto gde je odsečena, jer tako ćete joj omogućiti da upije više vode i produžiti joj život.
– Ukoliko je grana ili više njih preteška za odabranu vazu, stavite nešto teško na dno ćupa ili vaze, neki kamen, na primer.

Foto @colinking
Foto @colinking
Foto @anthropologie
Foto @colinking
Foto @eyeswoon
Foto @colinking
Foto @colinking