STAN NA KRITU KAO METAFORA GODIŠNJIH DOBA

Freshness-joy-and-color-interior-design-by-Elina-Dasira-www_homeworlddesign_-com-9

Primorski enterijer pripada mladom bračnom paru na grčkom ostrvu Krit, nekoliko kilometara od Kanije. Projekat je potpisao studio Elina Dasira Interior čija je ideja bila oblikovanje vedrog i komfornog ambijenta, inspirisanog bojama prirode tokom različitih godišnjih doba, u ovom slučaju proleća, leta i jeseni. Svaka soba zrači drugačijom atmosferom koja je zasnovana na izboru veoma jakih boja i upečatljivih tapetnih dezena.

Freshness-joy-and-color-interior-design-by-Elina-Dasira-www_homeworlddesign_-com-3

Kuhinja je ovde sagledana kao metafora proleća, simbol rađanja i novog početka, prostor u kojem vlasnici počinju svaki novi dan dok udišu svež prolećnii vetar koji dolazi sa veselog tapeta. Ona je svetla, blistava i ergonomska, sa dominantnom belom i zelenom bojom, ispunjena rustično obrađenim drvetom, čime je postignuta vesela i optimistična nota. 

Freshness-joy-and-color-interior-design-by-Elina-Dasira-www_homeworlddesign_-com-7

Spavaća soba odraz je primorskog stila tipičnog za Krit, ona je ogledalo šarenog leta, oblikovana je poput luksuznog hotela pored plavetnila koje se žiri iz bazena.

Freshness-joy-and-color-interior-design-by-Elina-Dasira-www_homeworlddesign_-com-6

Jesen je prikazana kroz trpezarijski deo koji je objedinjen sa dnevnim boravkom i prostire se na 40 m2. U ovom delu stana ritam boja je uskladu sa paletom ovog koloritnog doba godine kada ritam daju vatreni tonovi poput crvene, žute, purpurne i narandžaste, dok hrastov pod, tekstilne tapete i plafonska rasveta osiguravaju osećaj ušuškanosti i udobnosti.

Freshness-joy-and-color-interior-design-by-Elina-Dasira-www_homeworlddesign_-com-1

Dizajnerka Elina Desira postigla je autentičnu i izrazito sugestivnu notu služeći se bojom i jednostavnim geometrijskim formama koje prostor ne opterećuju i ostavljaju ga da diše.

Foto: Yannis Milonakis