INDUSTRIAL DESIGN WEEKEND: ZAVRŠENA PRVA BEOGRADSKA IZLOŽBA RADOVA INSPIRISANIH INDUSTRIJSKIM NASLEĐEM

10Izložba unikatnog nameštaja, lampi i upotrebnih predmeta pod nazivom Industrial Design Weekend održana je u šik ambijentu popularne beogradske galerije Štab (Crnogorska 10).

1Svet poslednjih godina osvaja trend kreativne obnove industrijskog nasleđa. Veliki gradovi i većina urbanih sredina prigrlili su stare, napuštene fabričke, skladišne i druge zapuštene javne prostore, obnovili ih ili im povratili stari sjaj i oplemenili ih novom namenom i ponudili publici različite i vrlo atraktivne kulturno-umetničke i zabavno-edukativne sadržaje. Takvi novi, inspirativni ambijenti niču često tamo gde ih niko ne očekuje! Industrijsko nasleđe je neiscrpan izvor inspiracije za mlade dizajnere i umetnike. Vođeni u svetu, a i kod nas, sve razvijenijom ekološkom svešću, kao i željom da sačuvaju ono što se iz prošlosti prepoznaje kao vredno, učesnici su, kroz svoje zamisli art nameštaja i svetlećih tela, posebnim kreativnim reanimiranjem industijsko nasleđe uključili u savremeni život i našli mu zasluženo mesto u našoj svakodnevici! Svoje radove prvog vikenda industrijskog dizajna u Beogradu predstavili su pojedinci i udruženi kreativci: New Cycle, Eisenkraft i Ciglana!

Viktor Kiss, vajar sa dvadesetogodišnjim stažom, tvorac je Ciglane, galerije koja već godinu dana živi u industrijskoj zoni Beograda (u Višnjičkoj banji). Prateći moderne tokove, koncepcija ovog inspirativnog ambijenta je i težnja da se umetnost, kao i kreativno razmišljanje približi najširoj publici i od nje načine konzumenti. Izložio je art nameštaj uglavnom izrađen od metala, a među atraktivnim komadima krevet od „ženskih grudi“, kanabe u obliku starinske rolšue, prerađenu staru bolničku lampu, stolicu od metalnih kaiševa, orman nastao od starog sefa…

16Grupu Eisenkraft čine Marko Kremić i Karlo Boras koji se više od 15 godina bave kreiranjem i proizvodnjom nameštaja i drugih predmeta od metala koji osim estetske poseduju i utilitarnu vrednost. Ljubav prema metalu kao materijalu i strast prema oživljavanju starih tehnika obrade gvožđa i čelika spojila je ovaj dvojac u zanimljivu grupu posebnog i neočekivanog umetničkog izraza. Jedan segment njihove delatnosti čini proizvodnja autentičnih komada nameštaja od gvožđa izrađenih tradicionalnom metodama industrijske obrade ovog materijala.

14New Cycle – Kreativni tandem – arhitekta Marina Dokmanović i fotograf i grafički dizajner Predrag  Pantelić, udruženim snagama od 2012. godine, vođeni motom „We don’t just recycle: we NewCycle“ udahnjuju novi život odbačenim komadima nameštaja, svetlećim telima i različitim upotrebnim predmetima za enterijer. Njihova misija spašavanja vrednog dizajnerskog nasleđa počinje potragom i pronalaženjem retkih stvari. Zatim sledi obnova i potpuni „oporavak“ napuštenih komada, koji često do New Cycle-a stižu u vrlo lošem stanju. Specifičnom kreativnom „intervencijom“ ovim komadima se vraća stari sjaj i daje novo značenje u okvirima atraktivne dizajnerske eklektike.