Topla voda sa limunom odličan je “kozmetičar”, a efikasna i za lep struk

Foto: Shutterstock

Svako jutro započnite čašom tople vode i sokom pola limuna. I, ne samo da će vam vaše zdravlje reći jedno iskreno i veliko “hvala”, već ćete zahvalnosti dobiti i od vašeg tela i od vaše kože. Čaša tople vode sa sokom od pola limuna, ujutru, na prazan stomak, jedan je od najdelotvornijih rituala kojim možete da započnete dan – da probudite telo i um.

Sok od limuna u toploj vodi čisti sistem

Topla limun-voda poboljšava kompletan imuni sistem i daje mu podsticaj jer limun je prepun hranljivih sastojaka, uključujući vitamin C, vitamine B-kompleksa, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, kalijuma i vlakna. Vitamin C u limunu pome u ublažavanju stresa i borbi protiv virusnih infekcija i upale grla, kalijum je koristan za zdravlje srca, kao i za rad mozga i nerava. Sok od limuna u toploj vodi smanjuje upale i čisti sistem. Redovno kozumiranje tople limun-vode smanjuje kiselost u našem telu i uklanja mokraćnu kiselinu iz zglobova. Takođe, pomaže nam u procesu mršavljenja jer limun sadrži pektinsko vlakno, koje umanjuje želju za hranom. treba pomenuti i potencijalni nedostatak – a to je da limunska kiselina u limunovom soku može da nagrize gleđ na zubima i da biste sprečili oštećenje, vodite računa da voda bude mlaka, a ne vruća. Ali, jedno od najefektinijeg dejstva tople limun-vode je što na kožu deluje kao najbolji kozmetičar s obzirom na to da antioksidanti u limunovom soku pomažu u smanjenju fleka na licu i nastajanju bora.

Jutarnji “doručak” za kožu

Kada ujutru popijete toplu limunadu svoju kožu odmah “hranite” važnom dozom vitamina folata. Oni se nalaze u svim agrumima i njihovim sokovima, a ovaj vitamin (poznat i kao folna kiselina) pomaže uklanjanju toksina iz tela. Čišćenjem organizma od nakupljenih štetnih materija automatski ste na „dobitku“ što se tiče zdravlja, a ovaj proces posebno je važan i za izgled kože, na kojoj se ustalom vidi u kakvom stanju je naše telo. Studije su potvrdile da sok limuna ima snažne antioksidativne i anti-age efekte, sprečava oksidativni stres, i čak potiskuje proces formiranja bora. Hranljiva materija limunovog soka pospešuje stvaranje kolagena, koji je glavni strukturni protein u koži i vezivnim tkivima.

Pročišćava kožu, obustavlja lučenje sebuma, fleke blede

Bogata antioksidativna komponenta vode s limunom pomaže oporavku kože. Limun je bogat antioksidantima koji štite kožu od oštećenja slobodnim radikalima, poboljšavajući njenu sposobnost da se obnavlja, revitalizuje, i štiti je od prevremenog starenja. Zbog visokog pH nivoa, limun može da smanji pojačano lučenje sebuma. Utiče na rad lojnih žlezda koje „zaustavljaju“ prekomerno lučenje masnoća. Zbog ovog svojstva, čaša tople vode sa sokom limuna, pre svega se preporučuje osobama sa masnom kožom. Neka testiranja su pokazala da voda s limunom pomaže u procesu pročišćavanja kože (čisti je od bubuljica), manje pigmentacijske mrlje vremenom blede, a koža je „mirna“, bez upala i viška masnoća.

One thought on “Topla voda sa limunom odličan je “kozmetičar”, a efikasna i za lep struk

Comments are closed.