TV premijera filma “Dara iz Jasenovca” uskoro na RTS

Domaći kandidat za Oskara, film Dara iz Jasenovca reditelja Predraga Antonijevića, već nekoliko dana se prikazuje u bioskopima mnogih američkih gradova – od Čikaga, u kojem živi najveći broj Srba, preko Atlante, Majamija, Hjustona, do Denvera, Dalasa, a uskoro će imati i svetsku televizijsku premijeru. Film će u subotu, 20. februara, u 20 časova, biti prikazan na Prvom programu Radio televizije Srbije. Istorijska drama o stradanju Srba u logoru Jasenovac tokom Drugog svetskog rata, u domaćoj i međunarodnoj javnosti izazvala je veliki broj komentara, i pozitivnih i negativnih.

Darine oči ispunjene dušom svedoče strašne događaje

Nakon početka prikazivanja filma „Dara iz Jasenovca“ u američkim bioksopima, tamošnja kritika ne prikriva zapanjenost događajima u logoru Jasenovac, kao ni divljenje za maestralno glumačko umeće devojčice Biljane Čekić. DEADLINE piše o filmu, čija je radnja prikazana očima desetogodišnje devojčice Dare. „S tihim dostojanstvom kako je odigrala Biljana Čekic, Darine oči ispunjene dušom svedoče strašne događaje dodajući da je Antonijevićevo ostvarenje prepuno dirljivih momenata gde se odluke o životu i smrti donose u trenutku. “Ponekad odluke donose sami zatvorenici pokušavajući da zaštite svoju decu, a nekad i sami radnici logora koji moraju da odluče da li će rizikovati sopstveni život pomažući zatvorenicima. Kobne pozive svakodnevno upućuju ustaški stražari, koji ubijaju sa opuštenom okrutnošću – čak i kora hleba ili beba koja plače mogu značiti smrtnu kaznu.“

Nesigurna, a snažna kada je to potrebno

Pripovedanje o devojčici Dari i njenom dvogodisnjem bratu Budi kroz užase ozloglašenog logora Jasenovac nije izostavio ni EYE FOR FILM ističući Darin stoicizam pred hororom kojem svedoči „pruža nečujni izvor inspiracije za zatvorenike, iako se film ne fokusira na ovaj deo i izbegava otvorene emocionalne manipulacije. Ponekad je, njeno neodređeno razumevanje stvari, poštedi dela užasa koji za gledaoca nije nevidljiv. Biljana Čekić je dobro izabarna za ulogu nesigurne, a snažne kada je to potrebno. Među ostalim glumcima Marko Janketić se izdvaja kao opaki zapovednik logora Maks Luburić.

Foto: press