Laki komadi Tadije Janičića

And-tomorrow-birds-will-sing--oil-on-canvas--180x180cm_670

Ovogodišnji finalista nagrade Mangelos Tadija Janičić do 31. oktobra predstaviće u galeriji PROTOTIP seriju novih slika koje obuhvataju radove manjeg formata u kojima autor nastavlja da prepoznatljivim vizuelnim izrazom komentariše različite aspekte svakodnevnog života. Jednostavni i komunikativni, tematski sadržaji ovih radova uvode posmatrača u umetnikove lucidne i duhovite ospervacije, kako lične svakodnevice, tako i fenomena društvene tranzicije, što potvrđuju i nazivi predstavljenih radova – Duško i Darko, Hvala na jutarnjem seksu, Balkan Boys…

tadija jancic

Laki komadi su nastali u zadnjih par godina, uglavnom stvarani u pauzama i odmorima od velikih formata, zbog čega je i cela serija dobila naziv Laki komadi. Uprkos svemu, Tadija Janičić zadržao je prepoznatljiv stil i kao ključnu odliku svog rada izabrao je (auto)ironijsko poigravanje sa mitovima klasične i popularne kulture koji su dobro poznati i ukorenjeni u našoj sredini.


Tadija Janičić (1980, Nikšić) završio je studije i magistrirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2004. godine, u klasi profesora Milana Blanuše. Izlagao je na 20 samostalnih i više desetina grupnih izložbi. Slike mu se nalaze u brojnim umetničkim kolekcijama, među kojima je i umetnička zbirka MSUV. Dobitnik je više nagrada. Živi i stvara u Novom Sadu.

Pessimist-at-Service-of-Life--oli-on-canvas--140x200cm--2010._670

Izložbu možete da pogledate u galeriji PROTOTIP, prvoj vanistitucionalnoj kustosko-umetničkoj inicijativi na Novom Beogradu koja kroz aktivno učešće umetnika i kustosa nudi nov koncept umetničkog delovanja i uspostavljanja saradnje sa lokalnom zajednicom. Jedan od prioriteta asocijacije je formiranje nove publike savremene umetnosti i kreiranje čvrste veze između umetničke scene, najrazličitijih društvenih grupa i poslovnog sektora. U saradnji sa Stambeno-poslovnim kompleksom Belville, Umetnička asocijacija Prototip je, u okviru projekta “Belville-umetnost grada” otvorila ovu galeriju čijije da stanovnicima Novog Beograda ponudi kulturni sadržaj koji je do sada nedostajao u ovom delu grada, ali i da i svim drugim građanima nadomesti nedostatak profesionalnog promovisanja savremene umetničke produkcije. Kroz intenzivnu izlagačku delatnost domaćih i stranih umetnika, asocijacija organizuje raznovrsne interaktivne i edukativne programe poput radionica, predavanja i prezentacija. Galerija se nalazi u naselju Belville, zgrada Maslačak, Jurija Gagarina 14d.