Luksuz u 19 Rue Cambon

Parisku ulicu Rue Cambon proslavilo je zdanje na broju 31, adresa na kojoj se nalazi zgrada koju je Gabrielle Chanel davne 1918. godine kupila kako bi njena kuća Chanel dobila svoj dom. Čitav vek kasnije, modna imperija Chanel, uz legendarnu adresu 31 Rue Cambon, dobija još jedno – novo zdanje na broju 19. Novi Chanel butik nalazi se u jednom od starih pariskih zdanja, koje se prostire na tri ulice – Rue Saint-Honore, Rue Duphot i Rue Cambon, a preuredio ga je i dizajnirao njujorški arhitekta Peter Marino. Prostor od 1.000 kvadrata uređen je kao univerzalni, jer u njemu je smešten kompletan Chanel svet: ready-to-wear kolekcije, modni dodaci, satovi, luksuzni nakit, parfemi, kao i sve Chanel beauty linije.Kada je te 1918. godine odlučila da svom životnom delu dodeli i stalnu adresu, Coco je odabrala zgradu iz 18. veka, nekada gradskom kućom čiju su fasadu krasili asimetrični prozori. Međutim, ona bira stil gradnje koji tada bio tek u začetku, prepoznajući ga kao budući umetnički trend. Uz pomoć tada čuvenog graditelja Louis Faure-Dujarrica Coco sređuje zgradu u art deco stilu. Njen smisao za avangardu bio je, kao i uvek, tačan – art deco stil postao je umetnički trend koji je ona s ponosom pokazivala svetu. Uklonila je tavan sa 4. sprata i zamolila arhitektu Pierrea Figarola da podigne peti sprat. Od tada, na adresi 31 Rue Cambon u prizemlju je bio butik, čuvene Art Deco ogledalo-stepenice i Haute Couture ateljei bili su na prvom spratu, privatni stan Mademoiselle Chanel na drugom, studio na trećem spratu, Haute Couture saloni na četvrtom, kao i peti sprat postali su epicentar Chanel zdanja. Mitsko mesto – zgrada broj 31 i ulica poznata širom sveta, postali su sinonim za luksuz i francuski “know how”.


Sada, posle tri godine građevinskih radova, završeno je još jedno Chanel carstvo. Zgrada na broju 19 Rue Cambon izvedena je tako da se sačuva tipična pariska arhitektura i istorijski elementi objekta. Počast izuzetnom nasleđu i francuskim veštinama odata je izborom kamena “oise” od koga je izrađena fasada. Za enterijer je izabran versajski parket, kovano dvožđe od zanatlija, a zavese su izvezene u House of Lesage. Prostor od prizemlja do četvrtog sprata okupan je prirodnom svetlošću a njen sjaj dodatno je naglašen upotrebom belih i tri nijanse bež boje, praćenih crnim, zlatnim i metalnim notama.

Gabrielle Chanel uvek je bila vatreni pokrovitelj umetnosti i umetnika. Osim što je mnoge od njih smatrala najbližim prijateljima (Pablo Picasso, Igor Stravinsky, Serge Diaghilev, Luchino Visconti, Jean Cocteau, Pierre Reverdy…) ona ih je i podržavala i finansirala njihov rad. U njenom stanu nalazila su se i mnoga dela savremene i istorijske umetnosti. Dakle, oduvek je bilo smisla da Chanel butici ilustruju ovu ljubav prema umetnosti. Tako je i sa zgradom broj 19. Ulaz u objekat, tj. recepcija predstaviće vam 28 radova 20 različitih umetnika, koje je izabrao Peter Marino.
Jedinstven arhitektonski i umetnički prostor novog zdanja kuće Chanel, od prizemlja do 4. sprata, vodi vas kroz dizajnerski svet ovog brenda, na jednom mestu okuplja sve vrednosti kuće, one koje je postavila Coco, ali i one koje je dodatno ugradio Karl Lagerfeld.

 

Foto: CHANEL press