OD 11. DECEMBRA POGLEDAJTE IZLOŽBU NAKITA “LEPOTA KOJA SE NOSI. VELIKA ITALIJANSKA BIŽUTERIJA”

14Poput svetskih metropola u kojima se svakodnevno izlaže unikatni nakit i istorijski modni predmeti, izložba italijanskog stila pod nazivom Lepota koja se nosi. Velika italijanska bižuterija 11. decembra stiže u Beograd, a nakit će do 2. februara biti izložen u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu, u ulici Kneza Miloša 56. Posetioci će imati jedinstvenu priliku da pogledaju originalne komade nakita koji predstavljaju svojevrsno modno putovanje kroz istoriju italijanskog stila u periodu od 150 godina. Izložene će biti ogrlice, narukvice, minđuše, kravate iz perioda kraja XIX veka pa sve do danas.

3

Posetioci će biti u prilici da vide ogrlicu od providnog duvanog stakla Sotuar – staklene perle; brošev3, mesing i minijaturni mozaik od stakla, bižuteriju Kazalmađorea, nakit od venecijanskog murano stakla, ogrlicu sa elementima od topljenog stakla i žice, nastalu između 1940- 1945. godine, minđuše na klip, tkaninu i kristale iz 60. godina XX veka, ogrlice, beli metal i veštački dijamant iz sedamdesetih, staklene perle, pozlaćeni metal i štras, posebno obrađenu plastiku i još mnogo toga. Pored nakita, biće izložen i različiti scenski nakit od pozlaćenog metala i štrasa koji je izradio atelje Korbela iz Milana za Milansku skalu tridesetih godina XX veka, kao i naslovne strane modnih časopisa iz 50, 60. i 70. godina prošlog veka, uz posebno zanimljiv časopis “Bellezza” (lepota), iz januara 1941. godine, sa Brunetijevim crtežima.15

Nakon više od 150 godina razvoja i zadivljujućih estetskih, formalnih i tehničkih eksperimenata, italijanska bižuterija je ne samo ukras i dodatak odeći već prava priča u slikama o istoriji jednog naroda koji je od lepote napravio svoj zaštitni znak. Period kraja XIX veka obeležilo je osnivanje prvog industrijskog pogona za proizvodnju bižuterije u Italiji, kao i nastojanje dinastije Savoja da se stvori nacionalni ukus, inspirisan renesansnom umetnošću Toskane i Lombardije, pre svega delima Botičelija i Pizanela. Italijanska moda i bižuterija pojavljuju se širom sveta kao pravo otkrovenje i već šezdesetih godina XX veka nastaje zaštitni znak Made in Italy kojim će biti obeleženi italijanski proizvodi izvezeni u inostranstvo.

Kustos izložbe Lepota koja se nosi. Velika italijanska bižuterija je Bjanka Kapelo, istoričarka juvelirstva i kostimografije, profesorka na IED fakultetu za dizajn  u Milanu, specijalizovana za istoriju juvelirstva i jedan od najboljih stručnjaka u ovoj oblasti u Evropi, posebno u domenu istraživanja i preispitivanja uloge materijala u modnom dizajnu – pre svega kroz nakit i kostim. Učestvovala je u mnogobrojnim izložbama širom Evrope i autor je više od dvadeset publikacija o neuobičajenim materijalima u modnom dizajnu. Pokrovitelji izložbe su Muzej bižuterije u Kazalmađoreu i Fondacija umetničkih zanata Kolonji. Ulaz je besplatan.

 

Foto: press