PRAZNIČNI CRVENI OGRTAČ: KOLEKCIONARSKO CHANEL IZDANJE

Po prvi put u istoriji modne kuće CHANEL, legendarna providna bočica koju je dizajnirala Gabrielle Chanel sada je odevena u vatreni crveni ogrtač. Dizajnirana kao ograničena izdanja, N°5 L’EAU Toaletna voda i N°5 Parfemska voda od 100 ml uoči praznične sezone 2018. našle su se u bočicama od bakarat kristala obojenog crvenom bojom, dok je kolekcionarsko izdanje N°5 Parfema od 900 ml dobilo bočicu u crvenoj boji broj 55. Zato što je Božić doba godine poput nijednog drugog, kao što je N°5 miris poput nijednog drugog, a crvena je boja izbora.
Koja druga boja može da se kombinuje sa moćnim N°5, simbolom vizionarskog duha? Prema gđici Chanel, samo crvena, jer crvena je “boja života, boja krvi“.
Dizajnirana 1921. i prilagođena 1924, providna pravougaona bočica jednostavnih geometrijskih linija i sa brušenim stoperom poseduje radikalnu arhitekturu koja je postala manifest moderne estetike.
Kultni dizajn je suptilno evoluirao u 20. i 21. veku, majstorski održavajući ravnotežu u smislu oblika i proporcije. Ostajući veran svojoj pionirskoj prirodi, N°5 nastavlja zacrtanom trasom, obasjan novom aurom.
Crvena. Koja druga boja je tako očigledan izbor za ovaj „ženski parfem koji miriše poput žene“, komponovan kao olfaktorni dvojnik same gospođice Chanel?
Chanel N°5, cvetno-aldehidni miris bio je doživotni izbor kreatorke koja je njegov olfaktorni potpis smatrala svojom ličnom amajlijom. Kao odraz njene strastvene duše, crvena nagoveštava njenu nepokolebljivu ljubav prema svom zanatu, umetnosti i muškarcima koji su obeležili njen život. Ova boja koja ne preza ni od čega, koja obećava posvećenost i ličnu afirmaciju, zapravo je inkarnacija hrabrosti, slobode i snage žene koja je oblikovala sopstvenu sudbinu.
Crvena. Koja druga boja može da izrazi beskompromisne izbore kreatorke koja je želela da odene žene samo u crnu, belu, bež, zlatnu i… crvenu?
Ovo je boja koju je Gabrielle Chanel istraživala u svim njenim gradacijama, sjaju i dubini. Bilo grimizna, granat modra ili rubin crvena, uparena sa somotom, tvidom ili šifonom, za odelo ili ogrtač, crvena je uvek imala značajnu ulogu u njenoj modi. Ne u dodirima, već poput kompletno obojenog apstraktnog umetničkog dela, poput fatalne privlačnosti koja drži pogled prikovanim.
Crvena. Koja druga boja može da ubrza otkucaje srca N°5, dajući mu ritam u filmovima i fotografijama?
Kao simbol zavodljive moći, crvena je oduvek bila oličenje apsolutne ženstvenosti: od odela Carole Bouquet do haljina Nicole Kidman i Gisele Bündchen na crvenom tepihu, da ne pominjemo Crvenkapu koju je snimio Luc Besson. Zajednička crvena nit spaja reklamne kampanje za legendarni CHANEL miris. U svojoj novoj grimizno staklenoj ili kristalnoj bočici, N°5 otkriva još jedno lice arhetipa ženskog mirisa.

Foto: CHANEL Beauty press