SAJAM AMBIENTE DONOSI NOSTALGIJU U DOM

ambiente_living_jv_053
Progetti

Najveći i najvažniji sajam robe široke potrošnje, opreme za dom i predmeta za svakodnevnu upotrebu Ambiente održan je proteklog meseca u Frankfurtu! Jedan od najvećih sajmova na svetu ovaj put zabeležio je rekordan broj izlagača (4.811) čime opravdava epitet najvažnije trend platforme. 

ambiente_dining_PW_025
ASA

Povratak tradicionalnim vrednostima i prirodi, zahtev za namenski svrsishodnim i kvalitetnim proizvodom su tačka preseka s jedne strane potreba potrošača i s druge ponude dzajnera i proizvođača. Koliko je dizajn društveni fenomen i koliko je ofređen svim aspektima života, najbolje se očitava u poslednjih nekoliko godina kada je ponuda uslovljena tržišnim promenama postala odraz potrošačke svesti o tome da kvalitet ima veći značaj od pojednostavljenog kvantiteta. Kupci traže usavršen, dobar proizvod koji će trajati, spremni su da investiraju novac na pametan način, koji je opravdan trajnošću izabranog i kupljenog objekta.

Ambiente su dirigent kada je reč o trendovskom muziciranju na svetskoj sceni predmeta za kuću: studio bora.herke.palmisano koji je odgovoran za sajamski koncept najavljuje za ovu sezonu veliki upliv nostalgije i emocija koji se ogledaju ne samo u odabiru boja i oblika, već i u primeni tradicionalnih materijala i tehnika njihove obrade. Iz najveće izložbe ovaj studio je načinio selekciju onih porizvoda koji imaju potencijal da budu nosioci trenda u oblasti uređenja, dekorisanja, poklona, postavljanja stola, zabave i opremanja.

ambiente_living_jv_046
Omsons India Handcrafts

Opšti utisak je da dominiraju geometrijske šare i etno motivi, da je čipka ponovo inspirativna, da su meki pasteli poput pink, golub sive i mente poželjni, a da ih prate siva, plava i bela.

Organski oblici, fino zaobljene forme i stilska odmerenost, zastupljeni su kao i prethodnih godina.

Izlagači u segmentu living i giving su već poznati igrači u ovoj industrijskoj niši: Lambert, Fink, Millefiori, Proflax, Philippi, Raumgestalt, Reisenthel, Umbra, Normann Copenhagen, By Nord, Danish Design.., a tu su i noviteti visokog skandinavskog stila Kähler, Pappelina i Roros Tweed.

IMG-20150215-05124
Kamilcažuta, turmalin, indigo i boja rđe su raspoređeni po gradacijama na ekspresivnim tekstilima grafički živih rešenja i sa folklornim uplivom.

Porozna keramika, drvo naglašene prirodnosti, sisal, rafija, ratan i lan su odraz romantične zaljubljenosti u prirodu.

ambiente_giving_tf_006
Boltze

„Svake godine sajamska izložba je trend vodič za stručnu publiku. Terminom ’čežnja’ koji su naši eksperti odabrali da bude okosnica ove sezone određen je vrlo emotivan izbor koji opisuje šarenoliku ponudu na sajmu Ambiente“, istakla je Nicolette Naumann, potpredsednica Sajma.


Četiri kolaža iz knjige trenda izbor su boja, oblika i inspiracija koje nas očekuju ovog proleća!

Clarity+lightness (jednostavnost i lakoća)
Čiste i svedene forme, ovaj put su sa blagim dodirom romantike i osećajem slobode i lakoće. Svetloplava, limetazelena i blagi tonovi drveta su najzastupljeniji, a njih ističu kao neutralna podloga siva i bela.

clarity+lightness_21

Craft+culture (tradicija u uređenju)
Povratak korenima znači korišćenje tradicionalniih materijala, oblika i procesa izrade. Istraživanje koje rezultira stilskim miksom polazi od mešanja kultura, tradicionalnih i savremenih tehnika. Umetnost izrade tepiha i tekstila, keramike, pletenja korpi i umetničkog pačvorka su inspiracija za dizajnerske imaginacije.

craft+culture_21

History+elegance (začinjeno s malo luksuza)
Istorijski citati i luksuzni matrijali su polazište za modernog dizajnera jer su puni strasti i elegancije. Mistični i maštoviti svet ogleda se u tamnom mahagoniju, ponoćnoplavoj, nijansi rozea, kavijarcrnoj, bisernom sjaju i bleštavoj bronzi. Prefinjeni materijali obezbeđuju teatralne prizore sa bojenim akcentima, a dekorativna patina glamur koji odlično kontrastira tehničkom savršenstvu.

history+elegance_21

Humour+curiosity (optimizam)
Slike iz detinjstva su inspiracija dizajna koji zrači optimizom i koji se susreće na svakom koraku, u svakodnevnim životnim aktivnostima. Naglašeni spektar koji čine menta, narandžasta, ružičasta, nugat i grafitna boja spojeni su sa neobičnim materijalima u mnoštvu formi.

humour+curiosity_21

Izlagačima i posetiocima iz Srbije, Crne Gore i Makedonije učešće na Sajmu Heimtextil moguće je preko zvaničnog zastupnika za ove zemlje, firme Zodax Beorgad (Beograd, Resavska 32/IV).
Foto: Messe Frankfurt Exhibition GmbH/Fedra/Valentin